Hobbel weg voor uitvoering bed-bad-brood-akkoord

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam-West.Beeld anp

Met spanning had politiek Den Haag uitgekeken naar de zaak die vandaag bij de Raad van State zou dienen: zes uitgeprocedeerde vreemdelingen eisten opvang. Die uitspraak werd gezien als een testcase voor het bed-bad-brood-akkoord dat PvdA en VVD onlangs na moeizaam onderhandelen sloten.

Maar te elfder ure besloot advocaat Pim Fischer de zaak terug te trekken. Fischer vertegenwoordigt zes uitgeprocedeerde vluchtelingen, die hun recht op opvang verloren nadat al hun asielverzoeken waren afgewezen, en ze ook niet mee wilden werken aan hun terugkeer.

Fischer spande verschillende zaken aan voor zijn cliënten, en afgelopen vrijdag stelde de Amsterdamse rechtbank hem in het gelijk. En dus koos Fischer vandaag eieren voor zijn geld: als hij de zaak nu opnieuw had laten beoordelen door de Raad van State, had hij het risico gelopen dat die met een minder gunstige uitspraak was gekomen.

Hobbel weg
Dat betekent wel, dat het kabinet een hobbel minder te nemen heeft om het zwaarbevochten bed-bad-brood-akkoord uit te kunnen voeren, waarin afgesproken is dat er nog maar beperkte opvang geboden wordt aan illegalen, op vijf locaties. Het kabinet had de uitspraak van vandaag 'richtinggevend' genoemd.

Puur juridisch gezien had de uitspraak van vandaag overigens niet heel veel te maken met het bed-bad-brood-akkoord. De zaak dateerde van voor die tijd. Bovendien ging dat akkoord over gemeentelijke opvang, die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning valt. En daar gaat de Raad van State helemaal niet over.

Wie daar wel over gaat, is de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland op het gebied van sociale zekerheid. Die doet volgende maand nog uitspraak in een vergelijkbare rechtszaak.

Die rechterlijke uitspraak lijkt de belangrijkste hobbel te worden voor het kabinet. Eerder oordeelde de Centrale Raad van Beroep al eens dat er een sobere opvang moest komen voor uitgeprocedeerde vreemdelingen, op basis van een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR).

Destijds had het kabinet de kwestie van de illegalenopvang voor zich uit geschoven, tot het comité van ministers van het ECSR zich over die kwestie had uitgesproken. Toen die uitspraak kwam, werd die door PvdA en VVD zeer verschillend geïnterpreteerd, met bijna een kabinetscrisis tot gevolg, en het bed-bad-brood-compromis als uiteindelijke uitkomst.

Het is afwachten of de Centrale Raad van Beroep straks oordeelt dat dat compromis in lijn is met de uitspraak van het comité van ministers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden