interview

Hivos: Arrestaties Turkije zijn een vorm van intimidatie

Amnesty's directeur in Turkije, Idil Eser. Beeld Amnesty International

De directeur van Amnesty International in Turkije, Idil Eser, is woensdagochtend opgepakt, samen met zeven andere activisten van verschillende mensenrechtenorganisaties én een Zweedse en een Duitse consultant. De laatste twee gaven een training onder auspiciën van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos.

Vanavond zaten de tien nog steeds vast, zonder opgaaf van redenen door de Turkse autoriteiten. “We hebben ze nog niet eens even aan de telefoon kunnen krijgen”, zegt Hivos-directeur Edwin Huizing.

“Het gaat om een training op het gebied van digitale veiligheid: hoe kun je veilig je mening uiten via internet? De mensen die eraan meedoen, stáán voor hun idealen en ze zijn meestal ook al bekend bij de autoriteiten. Maar als meteen je huisadres getraceerd kan worden als je je mening uit, kun je ook fysiek gevaar lopen. Onze trainers laten zien hoe je dat kan voorkomen.”

En dat vinden de autoriteiten kennelijk bedreigend?

“Dit is de eerste keer dat we deze training in Turkije geven – op verzoek van de mensen daar – en ook de eerste keer dat zoiets gebeurt. Maar inderdaad, we doen dit al een jaar of vijf, wereldwijd, en we weten dat het gevoelig ligt. Vroeger werden meningen geuit in zaaltjes, nu gebeurt dat via sociale media. Daarmee worden veel meer mensen bereikt, maar overheden zien er dus ook meer gevaar in. We hebben daarom tot nu toe nooit aan de grote klok gehangen dat we dit soort trainingen geven. Want dat brengt risico’s met zich mee.”

Wat is het effect van deze arrestaties?

“Het laat nogmaals zien dat in Turkije heel basale mensenrechten in het geding zijn. De ruimte om je te uiten is er heel beperkt, niet alleen op internet, trouwens. Maar deze arrestaties zijn ook een vorm van intimidatie. De autoriteiten brengen er de boodschap mee over: als je je inlaat met dit soort zaken, krijg je met ons te maken.”

Een maand geleden werd de voorzitter van Amnesty Turkije al gearresteerd, nu de directeur. Is dat toeval?

“Toeval bestaat niet. Maar we weten uiteraard niet of deze tien zijn opgepakt omdat de directeur erbij was of vanwege de training. Maar het is duidelijk dat trainingen als deze onder een vergrootglas liggen. Hoe wisten de autoriteiten er anders van en hoe kwamen ze erachter op welke plek die gegeven werd?”

Maakt u zich zorgen om de tien?

“Natuurlijk. De Zweedse en Duitse ambassade zijn hard aan het werk. De meeste zorgen maak ik me nog over de acht Turkse deelnemers. De Amnesty-voorzitter zit na een maand ook nog steeds vast. En de Turkse gevangenis is geen pretje.”

Taner Kilic, de voorzitter van Amnesty International in Turkije, werd een maand geleden al opgepakt in de stad Izmir, samen met 22 andere advocaten. Hij wordt door de Turkse autoriteiten beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Hij zit in de gevangenis in afwachting van zijn proces. Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden