Hiv-preventiepil kan leiden tot minder condoomgebruik

De PrEP-pil kan hiv voorkomen Beeld anp
De PrEP-pil kan hiv voorkomenBeeld anp

"Het is een reële angst dat door de introductie van PrEP minder condooms zullen worden gebruikt." Dat zegt Kees Brinkman, internist en bijzonder hoogleraar hiv-zorg van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam over de pil die de kans op hiv aanzienlijk verkleint.

Deze week maakte het Amsterdamse H-team, waarin de GGD samenwerkt met ander organisaties die hiv bestrijden, bekend dat het gaat beginnen met een onderzoek naar het gebruik van PrEP bij homo-mannen en transgenders. De PrEP-pil is zeer effectief is in de preventie van hiv. Mits juist gebruikt, is de kans om hiv op te lopen met 86 procent verlaagd.

Brinkman: "Het zal waarschijnlijk net zo zijn als na de invoering van de anticonceptiepil, toen liep het condoomgebruik ook terug. Met meer risico's op seksueel overdraagbare aandoeningen." Volgens Brinkman geldt dit vooral voor de groep die nu voorzichtig is en wel condooms gebruikt.

PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe. Dit preventiemiddel mag in Europa voorlopig alleen in onderzoeksverband gebruikt worden. Het onderzoek van het H-team zal zich richten op de mannen die het moeilijk vinden consequent condooms te gebruiken.

Minder voorzichtig
Eerdere onderzoeken in Frankrijk en Groot-Brittannië - het Franse Ipergay-onderzoek, en het Britse Proud-onderzoek - toonden aan dat bij dezelfde groep het condoomgebruik gelijk was gebleven na de invoering van PrEP. Brinkman kan zich dat voorstellen. "Die groep mannen gebruikte al niet altijd condooms." Hij vraagt zich af hoe het met de mannen zal gaan die op dit moment voorzichtiger zijn, en nu wel condooms gebruiken. Brinkman: "Je kunt je voorstellen dat als de PrEP-pil algemeen wordt geïntroduceerd, zij zullen denken dat ze met een pilletje makkelijker af zijn dan met een condoom. Het lastige is dat je dat niet van te voren kunt onderzoeken."

Het H-team zal binnen de onderzoeksgroep ook in kaart brengen of de mannen anders met het condoomgebruik omgaan als ze PrEP gebruiken. Birgit van Benthem, van het Centrum Infectieziektenbestrijding bij het RIVM verwoordt het zo: "PrEP kan voor die specifieke risicogroep in een bepaalde fase in het leven een goed middel zijn om de transmissie van hiv te verminderen."

Ruim 19.000 hiv-patiënten

Jaarlijks wordt bij ongeveer 1100 mensen de diagnose hiv gesteld in Nederland. Twee derde daarvan zijn mannen die seks hebben met mannen. Totaal zijn er in Nederland ruim 19.000 hiv-patiënten. Meer dan de helft daarvan komt uit de groep mannen die seks heben met mannen, en 14 procent komt uit Afrika. VN-organisatie UNAids wil bewerkstelligen dat in 2020 90 procent van alle hiv-patiënten zijn status kent, 90 procent antiretrovirale therapie ontvangt, en bij 90 procent het virus volledig onderdrukt is door medicatie. In Nederland is vooral het eerste een probleem: er wordt geschat dat zo'n zesduizend mensen die hiv-positief zijn, dat niet weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden