Hitterecords in Spanje

In uit Afrika afkomstige, continentaal tropische luchtmassa’s zijn woensdag in grote delen van Spanje uitzonderlijke hoge temperaturen waargenomen. Op het vliegveld van Cordoba werd een maximumtemperatuur van maar liefst 40,1º gemeten. Niet eerder is het daar in mei zo heet geweest. Het meirecord bedraagt namelijk 39,0º en dateert uit 1965. De gemiddelde maximumtemperatuur in een doorsnee meimaand bedraagt 26,2º, in juli 36,2º. Het thermisch record van Cordoba bedraagt 46,6º op 23 juli 1995, 1 augustus 2003 werd het 46,2º. Verder in ücija gisteren 39,8 en Sevilla 38,5º (meirecord daar is 39,1º, 1999) en zelfs het Catalaanse Torres de Segre meldde nog een maximumtemperatuur van 37,2º. Met de komst van een koufront nam de hitte gisteren af, heet was het nog wel in de regio Murcia met om 16 uur 38,2º (meirecord daar 40,7º in 1906).

Ondertussen is de kou in Lapland nog niet voorbij. Het Zweedse Tarfala ging onderuit naar –12,2º en vooral in Noors Lapland ligt nog plaatselijk 15-18 centimeter sneeuw. Kautokeino meldde de zesde opeenvolgende dag met een sneeuwdek.

Bij ons gisternacht eindelijk regen van betekenis in het droge noorden (Leeuwarden-Huizum en Den Burg, Texel 14, Delfzijl 12 mm) en ook in het zuidoosten regende en onweerde het flink. In Vijlen viel 14 mm. Overdag vrij veel bewolking in het binnenland, in het westen was het overwegend zonnig maar wel tamelijk winderig.

Wind is ook waar het vandaag om draait. Onder invloed van een depressie boven de Noordzee staat er langs de kust en op het IJsselmeer een krachtige tot harde west tot zuidwestenwind. Verder overheerst de bewolking en vallen er enkele buien die aanvankelijk van onweer en (zware) windstoten vergezeld kunnen gaan. Vanmiddag neemt de buiigheid van het westen uit langzaam af. De temperatuur blijft vrij laag. Vanochtend is het meestentijds 11-13 graden, later vanmiddag loopt het kwik op naar 15-16 graden. Tijdens het weekeinde trekt een nieuwe depressie naar de Noordzee. Fronten van het lagedrukgebied veroorzaken morgen vrij veel regen en gedurende het grootste deel van de dag komt het kwik niet aan de grens van 15 graden toe. De zuid tot zuidwestenwind, later zuidwest, kan aan zee wederom krachtig worden. Ook zondag staat in het teken van regen met de komst van een volgende depressie. Na het weekeinde loopt de temperatuur wat op, de kans op regen of buien blijft vrij groot, wellicht is het dinsdag minder buiig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden