Hitte noopt tot zuinigheid met drinkwater op Vlieland

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het watergebruik op Vlieland is door het grote aantal toeristen en de hitte tot recordhoogte gestegen. Waterleiding Friesland, het bedrijf dat de drinkwatervoorziening in Friesland regelt, verzoekt vakantiegangers op het Waddeneiland zuinig te zijn met water. Elders in het land is de drinkwatervoorziening geen probleem. Wel gelden her en der verboden om te beregenen.

Toeristen die Vlieland bezoeken, krijgen op de veerboten naar het eiland een oproep om zuinig om te springen met water. De afgelopen dagen bereikte het verbruik de recordhoogte van 1 100 kubieke meter per etmaal, bijna twee keer zoveel als het normale, over een jaar gemeten, daggemiddelde. In de wintermaanden gebruiken de Vlielanders ongeveer 200 kuub per etmaal.

Volgens een woordvoerder van Waterleiding Friesland komt de drinkwatervoorziening op het eiland niet in gevaar. Wel is de kans aanwezig dat de druk op de waterleiding minder wordt, vooral op de campings die ver van Vlieland-Oost zijn gelegen. In tegenstelling tot Terschelling en Ameland, die via de waterleiding met de pompstations op het vaste land zijn verbonden, is Vlieland geheel aangewezen op de eigen hoeveelheid grondwater. Afgelopen zondag trad op Vlieland een storing op in de watervoorziening. Die had echter, aldus de woordvoerder, te maken met een schakelfout en niet met een gebrek aan water.

Elders in het land zijn geen problemen met de drinkwatervoorziening. Wel meldt de waterleidingmaatschappij Limburg op volle toeren te hebben gedraaid. “We draaien net rond. Problemen verwacht ik niet, maar regen zal met vreugde begroet worden.” In de kustprovincies, waar drinkwater uit oppervlaktewater wordt bereid, worden in het geheel geen moeilijkheden verwacht.

Een aantal waterschappen in Limburg heeft boeren verboden om het land te beregenen met oppervlaktewater. Ook enkele Zeeuwse, Brabantse en Gelderlandse waterschappen hebben zo'n verbod, of een beperkte variant daarop, uitgevaardigd, omdat de sloten of beken waar het water vandaan moet komen (bijna) leeg staan. Enkele waterschappen hebben het verbod al een aantal malen verlengd. Het einde van de verboden komt in zicht als het flink gaat regenen.

Niet uitgesloten is dat het verbod op sommige plaatsen wel enkele weken of maanden kan duren. De verboden gelden niet in de gebieden, waar boeren hun water betrekken uit grote rivieren, zoals de Maas. Overigens maakt slechts een beperkt aantal boeren bij het beregenen gebruik van oppervlaktewater.

Ook het beregenen met grondwater is in een aantal gebieden aan beperkingen onderhevig. Zo mogen boeren in Noord-Brabant hun grasland tussen 11.00 en 17.00 uur niet met grondwater beregenen. Ook het beregenen van sportvelden is in die tijd verboden.

De maatregel, die betrekking heeft op enkele duizenden boeren, is overigens geen gevolg van de huidige hitte. Om de hoeveelheid grondwater te ontzien, besloot de provincie Noord-Brabant in 1991 het beregenen met grondwater te beperken.

Volgens G. Leunk van de afdeling grondwater van de provincie heeft de maatregel normaliter geen negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering van de boeren. “Uit onderzoek is gebleken dat de effecten van beregening in het algemeen beperkt zijn. Eventuele gevolgen van de beperking zijn binnen een normale bedrijfsvoering op te vangen.” Nieuwe agrarische bedrijven krijgen sinds '91 geen toestemming meer om grondwater te gebruiken voor beregening. De provincie Limburg kent soortgelijke beperkingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden