Hitte en stof jagen Irakezen naar Koerdistan

Een mondkapje tegen rondwaaiend zand en stof in Bagdad. (FOTO KARIM KADIM, AP) Beeld
Een mondkapje tegen rondwaaiend zand en stof in Bagdad. (FOTO KARIM KADIM, AP)

Veel gasten in een hotel dat donderdagnacht in Iraaks Koerdistan uitbrandde, waren gevlucht voor de hitte in het zuiden van Irak. Die is dit jaar erger dan ooit, en heeft een stroom hittetoeristen op gang gebracht.

„Ik zag rook onder de deur doorkomen. We waren de laatsten die met de lift naar beneden wisten te komen.” De Irakees uit Bagdad staat verslagen voor het uitgebrande Soma Hotel in het centrum van de Koerdische provinciestad Suleymania. Mohammed Alawi wist zijn gezin met vier kinderen te redden. Zeker 28 mensen kwamen om het leven door de brand.

Alawi heeft de nacht doorgebracht bij een Koerdisch gezin dat zijn vrouw en kinderen gastvrij onthaalde. Hij heeft zojuist zijn eigendommen uit het hotel weten te redden, maar mist ruim drieduizend dollar die hij nodig heeft voor doktersbezoek. „Het goud van mijn vrouw hebben ze niet gevonden”, zegt hij, somber in zijn tas starend.

Zoals veel Irakezen uit het zuiden is hij in Koerdistan om de hitte te ontvluchten. Datzelfde gold voor andere gasten uit het Soma Hotel, die minder geluk hadden. Onder de doden en gewonden zijn ook vrouwen en kinderen. De hotels in Iraaks Koerdistan zitten vol met Iraakse gezinnen die de combinatie van temperaturen van boven de vijftig graden met slechts enkele uren elektriciteit per dag niet langer konden verdragen.

Het stroomgebrek heeft enkele weken geleden in verschillende Iraakse steden geleid tot demonstraties. Veel leverden die niet op, want het stroomgebrek komt niet alleen door slecht management en corruptie. Na 2003 is met buitenlands geld hard gewerkt aan het opknappen van verouderde centrales, maar sabotageacties van anti-Amerikaanse groepen hebben veel ongedaan gemaakt. Bovendien kan de verouderde bekabeling de grote stroombehoefte niet aan.

Tegelijkertijd is in het rustige Koerdistan hard gebouwd aan de stroomvoorziening. Nieuwe centrales zijn geopend. De combinatie van overheidsstroom en buurtgeneratoren zorgt ervoor dat er bijna de hele dag stroom is. Ook in Koerdistan is het heet, maar hier doen de airco’s het, en blijven koelkasten koelen en vrieskisten vriezen.

„We vluchtten voor het stof”, verzucht een jonge vrouw uit Nasserija. Ze zit in de kleine lobby van Hotel Slimani in het centrum van de Koerdische hoofdstad Irbil. „Het is thuis 57 graden en iedere dag zijn er stofstormen. Er zijn al mensen door de hitte gestorven. Het is dit jaar erger dan ooit.” De overheid levert maar een uur stroom per dag, vertelt ze.

Hotelmanager Kawan stuurt de zoveelste gasten weg omdat zijn hotel overvol is. „Zelfs mijn personeel heeft zijn kamers beschikbaar gesteld”, vertelt hij. Een nieuwe groep van vijf Iraakse mannen komt bezweet de trap op naar de receptie. Ook hen stuurt hij door naar een hotel in de buurt. „Ik schat dat tachtig procent van mijn gasten hier is vanwege de hitte en het gebrek aan stroom”, zegt hij. De hotelramp in Suleymania heeft de toestroom niet verminderd. „Ik ben al sinds midden juni vol.”

Hotelgasten uit Hilla, Nasserija, Basra, Ramadi en Bagdad die door de lobby lopen klagen allemaal over temperaturen van boven de vijftig, en zelfs zestig graden. De overheid in Bagdad heeft een oude regeling uit Saddams tijd heringevoerd, waardoor ambtenaren bij temperaturen boven de 50 graden vrij krijgen. Dat heeft de uittocht nog vergroot.

Sommigen combineren de vlucht voor de hitte met toerisme. „Ik was hier niet eerder”, zegt de zwart gesluierde Inaam uit Basra. Wel al in Iran en Koeweit, „maar hier is het beter. Het voelt niet als Irak. Veilig, vriendelijke mensen, elektriciteit, het is hier schoon.” Heel anders dan het hete Basra, waar door politieke strijd en corruptie nog steeds niets aan wederopbouw wordt gedaan. „Ik voel me hier thuis”, zegt ze, en met een verwijzing naar de Koerdische president: „Ik zou willen dat Kak Barzani naar Basra komt. Dan komt het bij ons misschien ook nog goed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden