Hitte eist vele extra doden in Frankrijk

AMSTERDAM - Door de hitte zijn in Frankrijk zeker meer dan 900 mensen dan normaal in deze periode gestorven, een stijging van 37 procent. Ziekenhuizen zouden vaak slecht zijn voorbereid op de komst van bejaarden die met hoge koorts worden binnengedragen.

Het aantal doden is waarschijnlijk nog groter omdat de cijfers afkomstig zijn van een begrafenisonderneming die een kwart van de markt in handen heeft.

In de hoofdstad rukken de ambulances sinds maandag 250 keer per dag vaker uit dan gebruikelijk, steeds voor slachtoffers van de hitte: bedlegerige bejaarden die van niemand te horen krijgen dat ze veel moeten drinken, omdat ze alleen wonen of omdat hun kinderen met vakantie zijn. In Parijs werden 49 procent extra sterfgevallen gemeld en ook andere steden hebben te maken met een piek in de sterftecijfers.

Gisteren schoten het Rode Kruis en het leger de ziekenhuizen te hulp. Te laat, volgens Patrick Pelloux, voorzitter van een vereniging van eerste-hulpartsen. Pelloux sloeg afgelopen weekend al alarm op het journaal van TF1. De regering beseft niet dat er een 'ware slachting' plaastvindt, zei hij.

,,Op het ministerie van gezondheid durven ze zelfs te zeggen dat het om natuurlijke doden gaat'', brieste Pelloux. Van overheidswege zijn tot nu toe geen cijfers verstrekt.

De hittedoden werden onmiddellijk een politieke kwestie, waarbij de linkse en rechtse rijen zich als op commando sloten. De linkse oppositie verweet de regering onverschilligheid: ,,Passief en inert'', oordeelde voorzitter François Hollande van de Parti Socialiste over premier Raffarin. Schande, politieke munt slaan uit de tragische dood van oude mensen, fulmineerde de regeringsgezinde krant Le Figaro. Volgens de linkse Libération kreeg de merendeels vakantievierende ploeg van Raffarin er juist terecht van langs: 'Le gouvernement sur le gril', kopte de krant verlekkerd.

Bernard Kouchner, de socialistische oud-minister van gezondheid, onttrok zich aan het gekrakeel. ,,Niemand heeft invloed op het weer.'' Toch moesten veel bejaarden te lang wachten op hun behandeling met ijs en natte doeken. Maar dat komt, zo stelt rechts, door het slechte management van de ziekenhuizen. Dat zou een structureel probleem zijn sinds de komst van de 35-urige werkweek, een linkse vondst. En daar komt de mindere bezetting in de vakantietijd nog bij.

In Marseille, dat vaker met extreme warmte te maken heeft, bestelden ziekenhuizen ruim voor de recordtemperaturen 'enorme hoeveelheden' water, ventilatoren en sproeiers'. Familieleden van ouderen worden geïnformeerd over de gevaren van uitdroging sinds een hittegolf in 1983 590 doden eiste. ,,Marseille heeft 20 jaar voorsprong op de rest van het land'', meent hoogleraar geneeskunde Jean-Louis San Marco van de lokale universiteit. Maar de staat valt niet veel te verwijten, vindt San Marco, een dergelijk fenomeen heeft zich op nationale schaal immers nooit voorgedaan. Marseille, waar de lucht veel minder vervuild is dan in Parijs, heeft ondanks alle ervaring nu nog altijd 30 procent meer sterfgevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden