Hitler was 'groot liefhebber van crystal meth'

Adolf Hitler tijdens een planningsvergadering met Duitse officieren. Beeld anp
Adolf Hitler tijdens een planningsvergadering met Duitse officieren.Beeld anp

Hitler was niet alleen een hypochonder die niet keek op een pilletje meer of minder, hij was ook een fervent gebruiker van de harddrug crystal meth. Uit onderzoek van de Amerikaanse Inlichtingendienst blijkt dat de Führer het niet zo nauw nam met de drug die bekendstaat om zijn opwekkende en euforische werking.

Amber Dujardin

Volgens een 47 pagina's tellend dossier dat is samengesteld door de Amerikaanse Militaire Inlichtingendienst gebruikte Hitler tijdens de oorlog maar liefst 74 verschillende medicijnen, waaronder methamfetamine, ook bekend als crystal meth. Het rapport vormt de inspiratie voor de nieuwe documentaire Hitler's Hidden Drug Habit, die zondag wordt uitgezonden op de Britse televisie.

Vorig jaar bleek uit brieven van schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll al dat nazi's in de Tweede Wereldoorlog geregeld methamfetamine tot zich namen. Bij de Duitse Werhmacht stond het middel bekend als Panzerschokolade ('tankchocolade'), omdat het gebruikt werd tijdens langdurige gevechten om het uithoudingsvermogen van de bemanning op peil te houden.

Breaking Bad
Het Amerikaanse onderzoek wijst uit dat ook Hitler de drug regelmatig gebruikte. Naar verluidt nam hij het middel voor zijn laatste ontmoeting met Mussolini in 1943, waarbij hij volgens de overlevering twee uur lang non-stop tegen de fascistische leider tekeerging. De Führer wendde het middel ook aan om de pijn van zijn laatste dagen in de bunkers van Berlijn te verzachten. Hij zou daar negen injecties Vitamultin toegediend hebben gekregen, een drug die ook methamfetaminen bevat.

Tegenwoordig is crystal meth vooral bekend bij het grote publiek door de populaire televisieserie Breaking Bad, waarin de terminale scheikundeleraar Walter White de drug maakt en verkoopt om zijn gezin te onderhouden. Naast het uitgaansleven wordt het middel gebruikt door mensen die onder grote druk goed willen presteren, zoals atleten, studenten of piloten. De harddrug staat bekend om de energie en euforische gevoelens die het oplevert, maar kan ook zorgen voor boosheid, paranoia en agressie.

Medicijnverslaving
In het Amerikaanse dossier wordt gesteld dat Hitler verslaafd raakte aan drugs nadat hij in 1936 in contact was gekomen met Theodor Gilbert Morell, die later zijn persoonlijke arts werd en bekendstond om zijn onconventionele behandelingen. Morell gaf Hitler onder meer de drug Mutaflor om zijn maagkrampen te verminden.

Daarna volgden de recepten elkaar in rap tempo op: de neurotische Führer kreeg onder meer Brom-Nervacit, een kalmeringsmiddel, Eukodal (gebaseerd op morfine) en stierenzaad om zijn testosterongehalte op te krikken. Dat werd gecombineerd met de stimulerende middelen Coramine, Cariazol en Pervitin, een pil waar ook weer crystal meth in verwerkt was.

Binnen afzienbare tijd liepen de kosten van Hitlers medicijnverslaving de spuigaten uit. Tegen het eind van 1943 was hij verslaafd geraakt aan een destabiliserende cocktail van uppers en downers. Het geregelde gebruik van methamfetamine zou bij hebben kunnen dragen aan de symptomen van Parkinson die Hitler in de loop van de oorlog begon te vertonen.

"Morell was een kwakzalver en een oplichter", zei Bill Panagopoulos, de Amerikaanse verzamelaar die het dossier ontdekte, tegen de Britse krant The Independent. "Hij had zijn vak nooit mogen uitoefenen buiten de dierenkliniek. Sommige drugs waren onschuldig, maar anderen waren schadelijk of zelfs giftig. Ik zou graag willen weten wat de combinatie van al deze middelen zou doen met iemand die normaal gesproken in goede gezondheid verkeert."

De documentaire Hitler's Hidden Drug Habit is te zien op zondag 19 oktober om 20.00 uur, op de Britse zender Channel 4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden