Historische winst en meer werk bij Philips

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Philips heeft het beste eerste kwartaal uit zijn historie achter de rug. Met 744 miljoen gulden kwam het resultaat bijna drie keer zo hoog uit als de 260 miljoen van vorig jaar. Ook als een buitengewone bate van 200 miljoen niet wordt meegerekend, overtreft Philips met 544 miljoen de verwachtingen van zelfs de meest optimistische analisten.

De winstexplosie is gerealiseerd ondanks een sterk negatieve invloed van de gekelderde dollarkoers. De omzet steeg nominaal met zeven procent (een voor Philips al ongekend riante groei), naar 14,6 miljard. Worden wisselkoersinvloeden weggefilterd, dan komt de omzetgroei zelfs uit op 13 procent. Voor Amerikaanse beleggers zien de cijfers er nóg fantastischer uit: in dollars uitgedrukt groeide Philips dit kwartaal met 24,5 procent van 7,0 naar 8,8 miljard omzet.

Leek het er vorig jaar al op dat Philips de vruchten begon te plukken van vijf jaar ingrijpend reorganiseren, dit jaar moet voor topman J. Timmer kennelijk een oogstjaar worden. Analisten hebben hun verwachtingen gisteren in ieder geval fors naar boven bijgesteld, ook al waarschuwt financieel bestuurder D. Eustace dat de rest van het jaar de groei misschien niet zo spectaculair zal zijn als over de eerste drie maanden.

Vrijwel alle concernonderdelen doen het nu beter dan een jaar geleden. De enige domper vormt de divisie professionele produkten en systemen (telecommunicatie-apparatuur en medische systemen), waar het verlies van 47 naar 85 miljoen steeg. Vooral bij de verkoop van medische apparatuur heeft Philips ernstig te lijden onder de lage dollar. Verder moet Philips ook iets langer dan gehoopt wachten totdat de Duitse dochter Grundig weer winst zal maken, al wist Grundig het verlies al wel te verkleinen.

Opnieuw de grote smaakmakers van het concern waren de produktdivisies componenten en halfgeleiders (chips). De omzet van de twee nam op vergelijkbare basis toe met 28 procent tot 2,440 miljard, het bedrijfsresultaat steeg met 37 procent naar 510 miljoen. Het enige minpuntje dat hier bedacht kan worden, is dat vooral de chipsfabrieken zo langzamerhand voor meer dan 100 procent benut worden en dat voor verdere groei dus grote investeringen nodig zijn. Die zijn overigens al in gang gezet.

Bij verlichting was er een omzetgroei van 16 procent, naar 2,158 miljard, terwijl consumentenelektronica (de grootste divisie van het concern) acht procent meer verkocht: voor 4,9 miljard. Beide divisies profiteerden vooral van een voorspoedige gang van zaken in Azië en Latijns Amerika.

De verkoop van een minderheidsbelang in ASML, een bedrijf dat apparatuur voor de chipsproduktie maakt, heeft Philips een buitengewone bate van ongeveer 200 miljoen gulden opgeleverd. Dat moet dus tevens betekenen dat Philips met het overblijvende meerderheidsbelang vrijwel zeker nog een grote stille reserve heeft. Iets vergelijkbaar geldt overigens ook voor het Philips-belang in een chipsfabrikant op Taiwan.

Veel in kas

Het concern zag het potje met 'kasgeld' in een jaar tijd fors groeien, tot 3,4 miljard eind maart jongstleden. Philips heeft al een paar keer laten weten dat men een of meer grote overnemingen in gedachten heeft.

De groei heeft, voor het eerst sinds Timmer in 1990 aan zijn ingrijpende sanering begon, tot extra werkgelegenheid in Nederland geleid. In de eerste drie maanden steeg het aantal Nederlandse werknemers met 700 tot ruim 40 000. Vooral de chipfabriek in Nijmegen, de huishoudelijke-apparatenfabriek in Groningen en de medische tak in Best profiteerden van de stijgende export. “Nederland profiteert van de produktie van hoge-marge produkten”, aldus Eustace. Wereldwijd kwamen er bij Philips 4 400 banen bij, vooral in Azië en Latijns Amerika.

Inmiddels ziet het er ook voor de lampenfabriek in Terneuzen iets minder somber uit. De fabriek blijft in elk geval open maar er gaan mogelijk wel banen verloren. Morgen wordt opening van zaken gegeven. Bij de fabriek werken nu 600 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden