Historische podiumplaats voor bobber Van Calker

königssee –- Met een glas champagne in de hand genoot Edwin van Calker aan het meer in Königssee van de historische gebeurtenis. Voor het eerst in de geschiedenis van het bobsleeën stond een Nederlands mannenteam op het podium van een wereldbekerwedstrijd.

„We zitten nog dik een jaar voor de Winterspelen in Vancouver, maar het is duidelijk dat we op de goede weg zijn”, klonk het voldaan uit de mond van de 29-jarige piloot, die met de remmers Arnold van Calker, Sybren Jansma en Arno Klaassen een week voor de Europese titelstrijd als tweede eindigde in Königssee.

De voormalige tienkamper en sprinter heeft de aansluiting met de wereldtop gevonden. Met dank aan de bobsleebond Nederland (BSBN), sportkoepel NOC-NSF, bondscoach Tom de la Hunty en sponsor Eurotech. Het beleid dat de BSBN na de Winterspelen in Turijn (2006) voorzichtig op poten zette, betaalde zich gisteren rond het middaguur in de Duitse plaats uit. „Natuurlijk besef ik dat we iets bijzonders hebben neergezet. Maar zonder al die partijen die ons steunen, was dit nooit gelukt”, benadrukte de jongste Van Calker nog eens de professionele inhaalslag van de laatste jaren.

Als remmer van het team van Arend Glas maakte Van Calker de Winterspelen in Salt Lake City (2002) mee. Dat leverde geen hoogstaande prestaties op, maar Van Calker ervoer dat evenement als zo geweldig dat hij besloot zelf het stuur ter hand te nemen. Zes jaar had hij nodig om wereldwijd de geheimen van diverse bobbanen te leren kennen om zich vervolgens met de besten te kunnen meten.

Dat was in een recent en ver verleden nooit iemand gelukt. Nederland deed in 1928 al mee met een slee op de Winterspelen en had later in Job van Oostrum, Rob Geurts en Arend Glas opnieuw bobpiloten die vergeefs probeerden het grote gat met de traditionele toplanden te dichten. Van Calker is dat nu met zijn team wel gelukt.

De Nederlandse viermansbob was gisteren na de eerste manche derde. Het team zette in de tweede run een nog betere starttijd neer en stond aan het einde van de afdaling als tweede geklasseerd. Gespannen volgden de vier Nederlanders de verrichtingen van de concurrentie. De ontlading na het bereiken van de eerste podiumplaats was enorm. „De zilvervloot loopt nu echt niet binnen. Geld verdienen we hier niet mee, maar het is mooi om al die mensen die ons vertrouwen geven ook eens terug te betalen met een unieke prestatie.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden