Historische ontmoeting Noord-Ierse aartsrivalen

BELFAST, LIMERICK (Reuters) - De protestantse Ulster Unionist Party, de grootste partij in Noord-Ierland, heeft haar leider David Trimble toestemming gegeven voor een historische ontmoeting met Sinn Fein-leider Gerry Adams.

Een speciaal congres van de UUP gaf afgelopen zaterdag unaniem het groene licht voor de rechstreekse ontmoeting, die mogelijk al morgen of woensdag zal plaatsvinden. Daarmee hebben de belangrijkste partijen in het Noord-Ierse conflict een nieuwe stap gezet op weg naar een duurzame vrede. Overigens zei Trimble gisteren dat hij Adams niet de hand zal schudden. “Er is een moment waarop men de open hand uitstrekt om te laten zien dat men geen wapens verbergt. Maar meneer Adams kan dat nog niet doen”, aldus Trimble.

Het is hem en andere unionisten een doorn in het oog dat de radicale republiekeinen nog geen begin hebben gemaakt met ontwapening van het verboden Ierse republikeinse leger, het Ira. Sinn Fein is de politieke tak van deze terreurbeweging en volgens velen is Adams' woord wet, ook binnen de gelederen van het Ira. Trimble zal naar verwachting proberen Adams aan te zetten tot grote haast bij het ontwapenen van het Ira.

Eerder deze week maakte Adams bekend dat hiermee een begin zal worden gemaakt. Zijn rechterhand Martin McGuinnes - voormalig Ira-commandant van de regio Belfast - neemt persoonlijk de leiding van de operatie op zich. Maar de unionisten stellen zich op het standpunt: Geen woorden, maar daden.

Toch wordt de persoonlijke ontmoeting gezien als een belangrijke stap voorwaarts. Tot dusver spraken de twee mannen uitsluitend via tussenpersonen, en weigerden zij direct het woord tot elkaar te richten.

De jongste toezeggingen vonden plaats onder de goedkeurende blik van de Amerikaanse president Bill Clinton. Hij trok drie dagen uit om het vredesproces, waar hij de afgelopen jaren steeds nauw bij betrokken was, een nieuwe impuls te geven.

In een afsluitende toespraak in de Ierse plaats Limerick zei hij dat de Noord-Ierse vredesovereenkomst model zou moeten staan voor de oplossing van andere conflicten in de wereld. Maar tegelijkertijd waarschuwde hij Ieren en Noord-Ieren niet terug te keren op het pad van geweld.

Zaterdag, drie weken na de verwoestende bomaanslag in het Noord-Ierse Omagh, liep het aantal doden op tot 29. Een jonge man bezweek aan zware verwondingen. Twee vrouwen verkeren nog in levensgevaar. In totaal raakten 220 personen gewond bij de terreurdaad van de katholieke splinterbeweging Real Ira.

Gisteren was het opnieuw raak, zij het aanzienlijk minder bloedig. Onbekenden pleegden een aanslag op een politiepatrouille in het Noord-Ierse Portadown, 40 kilometer ten zuidwesten van Belfast. Twee agenten raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe.

Er werden volgens de Noord-Ierse politie zeven explosieven naar de patrouille gegooid. De gewelddaad volgde op ongeregeldheden in het centrum van de plaats. De politie moest er in actie komen om katholieken en protestanten te scheiden. Twee winkels van katholieken werden met brandbommen bestookt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden