Historische honkbalzege is feest voor Curaçao

Nederland eerste wereldkampioen uit Europa Elf spelers met Antilliaanse wortels

Voor Johannes Gregorius was de eindoverwinning van het Nederlandse honkbalteam op het wereldkampioenschap dubbel feest. Klokslag middernacht nam hij op de gezondheid van zijn oudste zoon een slok van zijn whiskey-cola. Terwijl Gregorius junior 29 jaar werd, versloeg het Nederlands team - met zoon Mariekson Didi op het veld - Cuba met 2-1 in de finale van het WK in Panama. "Ik voelde me hartstikke trots", zegt vader Gregorius.

Gregorius is één van de elf spelers met Antilliaanse roots. Ook eerste- honkcoach, Wim Martinus, komt uit deze contreien. Hij zag op zustereiland Aruba het levenslicht. Ook de navelstrengen van onder andere Sharlon Schoop, Curt Smith en Bryan Engelhardt liggen begraven op Curaçao. De kampioenstitel is dan ook een beetje van Curaçao, zegt Gregorius. "Een aantal van de spelers die deel uitmaken van de Nederlandse selectie woont op het eiland. Ze spelen veelal bij een buitenlands professioneel team en komen na het honkbalseizoen terug naar Curaçao om uit te waaien. Ook mijn zoon", aldus Gregorius, die vrij nuchter onder de titel is.

De wedstrijd was niet te zien op de lokale tv-zender. Alleen huishoudens met een digitaal tv-abonnement konden de wedstrijd op de Nederlandse zender zien. Daarom verzamelde Gregorius zich met zijn vrienden in een Chinese snackbar om een glimp van zijn jongen op te vangen. Ze waren de enigen. Toch is het besef dat zich iets bijzonders heeft afgespeeld aanwezig.

"Het is voor het eerst dat Nederland het wereldkampioenschap honkbal heeft gewonnen. Het is ook de eerste keer dat een Europees team dat presteert", zegt minister van sport, Lionel Jansen. Hij is trots op de Curaçaose spelers die onder de Nederlandse vlag zijn uitgekomen. "Als oud-docent heb ik des te meer reden om trots te zijn. Een aantal van mijn oud-leerlingen speelt in het Nederlandse nationaal team", zegt Jansen die zich nog moet bezinnen op de speech die hij straks gaat geven als de lokale kampioenen voet op het eiland zetten.

De spelers maken op doorreis naar Nederland een tussenstop op Curaçao. De Curaçaose honkballers zullen door minister-president Gerrit Schotte en de minister van sport worden opgewacht. "Ik heb mijn speech nog niet tot in de puntjes klaar, maar ik zal zeker laten doorklinken dat wij als land Curaçao ook in staat zijn om de beker te winnen. Het team bestaat voor 90 procent uit Curaçaoënaars, dus in feite is de titel van ons", zegt Jansen. "Curaçaoënaar Curt Smith is bovendien uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het toernooi."

Die zelfverzekerdheid kan de Curaçaose minister zich veroorloven. Honkbal is de nationale sport van het eiland. Het heeft diverse sterspelers in de Amerikaanse major league afgeleverd. Andrew Jones, die zijn carrière bij de Atlanta Braves begon, is een van de bekendste. Jones speelt nu voor de New York Yankees. Ook batting coach Hensley Meulens is een lokale honkbalgrootheid. Vorig jaar werd zijn team, de San Francisco Giants, de winnaar van de major league.

De Curaçaose Honkbalfederatie heeft meer dan vijfhonderd leden. "Dat is veel", zegt penningmeester Kenneth Pieter. In de hoogste divisie, het AA-klassement, speelden dit jaar zes teams. Genoeg talent, maar niet op wereldniveau. "De overwinning van het Nederlandse honkbalteam zie ik als een koninkrijksprestatie. Curaçao is met zijn eigen team in de kwalificatieronde gesneuveld. Tegen nota bene Cuba hebben we een nederlaag geleden van 9-6", zegt Pieter.

Nederland dankt de winst aan teamwork, denkt Pieter. "Werper Rob Cordemans is een Nederlander die van begin af aan heeft bewezen het spel te domineren. Het zijn niet alleen Curaçaoënaars geweest die voor de overwinning hebben gezorgd", zegt Pieter. Wel hoopt hij dat het spel op Curaçao door meer mensen zal worden gedragen. "We hebben weinig financiële middelen en de velden zijn niet goed onderhouden. Het is voor professionele honkballers aantrekkelijker om voor Nederland uit te komen. De vergoedingen die ze in Nederland krijgen, kunnen we niet betalen." De vergoedingen variëren volgens hem tussen de duizend en tweeduizend euro per maand per speler. "Met zulke vergoedingen gaan we als honkbalfederatie over de kop." Pieter hoopt dat het bedrijfsleven, maar ook sportorganisaties meer gaan investeren in het spel. "Alleen dan kunnen we zelf de beker mee naar huis nemen."

SPORT 11 Historische wereldtitel biedt perspectief

Koningin, premier en minister 'vreselijk trots'
"Het honkbalteam heeft een gouden hoofdstuk toegevoegd aan de Nederlandse sportgeschiedenis. Het is een unieke prestatie, sportief en mentaal. Als je binnen twee dagen twee keer van honkbalgrootmacht Cuba weet te winnen, ben je echt de allerbeste. Honkbal is in Nederland een kleine sport, dat maakt deze prestatie extra indrukwekkend. Namens het kabinet feliciteer ik de honkballers met deze prachtige wereldtitel."

Nadat minister Edith Schippers (sport) de felicitaties had overgebracht, pakte ook premier Rutte nog de telefoon om zijn gelukwensen over te brengen. Heel Nederland is vreselijk trots op de honkbalprestaties, liet hij de teammanager van de honkballers weten. De koningin had toen al een telegram naar Panama laten verzenden.

Morgen keert het honkbalteam terug naar Nederland. Het team zal diezelfde dag nog worden gehuldigd, liet de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond weten. Hoe die huldiging eruit komt te zien, is nog niet duidelijk.

De honkbalfinale werd live uitgezonden op Nederland 1. Door het slechte weer begon de finale veel later dan gepland. Om half een 's nachts (toen de wedstrijd aan de gang had moeten zijn) keken er 229.000 mensen naar Nederland 1. Hoeveel van die kijkers tot zeven uur in de ochtend zijn opgebleven, was gisteravond niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden