Historische finaleplaats bij WK turnen is resultaat van jarenlang boetseren
De Nederlandse turners horen op de WK bij de beste acht landen. Vandaag mogen ze genieten van hun teamprestatie.
Twee Nederlanders zijn de meest volgetatoeëerde turners ter wereld. Eén staat wereldwijd bekend als de Flying Dutchman. Dan heb je nog een voormalige Belg en een student economie. Samen vormen Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Epke Zonderland, Bram Louwije en Frank Rijken de ploeg die vandaag voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse turnen in de landenfinale op een WK staat.
Wie had dat ooit gedacht. Bram van Bokhoven in ieder geval niet. De Nederlandse bondscoach moest even wennen aan het idee. Toch komt het succes niet uit de lucht vallen. Gevraagd naar een aantal cruciale momenten in de opbouw naar een WK-finale waardige ploeg, moet hij diep in zijn geheugen graven. "We zijn begin 2000 begonnen met opbouwen", vertelt Van Bokhoven. "In Gent in 2001 deden we weer voor het eerst met een team mee."
In Anaheim in 2003 werd de ploeg slechts 36ste, een grote teleurstelling. Zonderland en Jeffey Wammes waren er toen al bij als piepjonge talenten, waar veel van werd verwacht. Twee jaar later kwam het eerste grote succes. Yuri van Gelder werd in Melbourne in 2005 wereldkampioen op de ringen. De 'drie musketiers' Van Gelder, Zonderland en Wammes klommen in 2006 op naar de 23ste plek, gevolgd door de noteringen 20, 17, 19, 18 en, tot Doha, de beste teamscore ooit op een WK: 11de in Glasgow in 2015.
Gezamenlijk doel
De neuzen stonden niet altijd dezelfde kant op, al ging het steeds beter. Turnen werd in Nederland beschouwd als een individuele sport. Toen Mitch Fenner bij de bond werd gehaald, kwam het teamgevoel er toch. Fenner inspireerde. De Brit introduceerde de leus One team one goal en kreeg de mannen zo ver dat ze alles op wilden geven voor hun doel om samen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te gaan.
In 2016 lukte dat via het olympisch kwalificatietoernooi en ging er voor het eerst een hele mannenploeg naar de Spelen. Het scheelde meteen een hoop gedoe om olympische tickets. Vanwege de ingewikkelde kwalificatieprocedure moest de strijd om een startbewijs soms in de rechtbank worden uitgevochten.
Fenner kon niet meer zien hoe zijn team het deed in Rio. Hij overleed vlak voor de Spelen aan de gevolgen van kanker. De inspirator is er niet meer, zijn teamgeest is wel blijven hangen. Bram van Bokhoven heeft nu de leiding over een volwassen ploeg, waarin de turners bereid zijn om individueel succes ondergeschikt aan het team te maken. Het is geen toeval dat Yuri van Gelder in Rio zijn koffers moest pakken, nadat hij zich had misdragen buiten het olympisch dorp. Wie het voor het team verpest, is niet meer welkom.
In een wedstrijd waarin veel concurrenten van Nederland hun teamwedstrijd hadden verpest, bleven Zonderland en co. in Doha wel overeind. De wedstrijd verliep extra snel, omdat er maar één land per toestel in actie kwam. Daarom werd er iets geschoven in de opstelling, een kwestie van logisch nadenken, aldus Van Bokhoven. Iets dat niet alle landen hadden gedaan.
Er werden geen onnodige risico's genomen. Zo turnde Bart Deurloo, die vorig jaar nog WK-brons won op de rekstok, een veilige oefening in de kwalificatie. Dat kostte hem wel een finaleplaats, maar hij kon er niet om malen. Ook Casimir Schmidt moest incasseren. Hij turnde geen volledige meerkamp, om geen onnodige plek in te nemen op toestellen waar anderen eigenlijk beter waren.
En dan nog moesten alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen om de teamfinale te halen. Dat gebeurde in de kwalificaties. Vandaag mogen ze nog een keer genieten in de landenfinale. Nederland, bij de beste acht landen ter wereld.
Lees ook:
Sporten in Qatar? Dat kan alleen binnen
Ondanks de vele sportevenementen in Qatar leeft sport nog niet bij de bevolking van het oliestaatje. Wie sportende Qatari wil vinden, hoeft ze buiten in ieder geval niet te zoeken. Zeker niet in de zomer, als de temperatuur ver boven de veertig graden komt. In oktober is het nog zo warm dat het openbare leven zich ook voornamelijk binnen afspeelt, bij de airco. De talloze gastarbeiders die ervoor moeten zorgen dat de stadions en hotels uit de woestijn gestampt worden voor het WK voetbal in 2022, zijn wel buiten. Dag en nacht.
Simone Biles is oppermachtig op het WK turnen, ondanks een niersteen
De grootschalige misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar lijkt de kwaliteit van het Amerikaanse turnen niet te hebben aangetast. Simone Biles is in Doha oppermachtig.