Historische dagen voor hockeyclub Den Bosch

DEN BOSCH - Een uur later dan geprogrammeerd zijn de mannen van Den Bosch landskampioen hockey geworden. De selecties van de nieuwe titelhouder en Amsterdam moesten samen met 6000, op voorhand carnaval vierende toeschouwers geruime tijd wachten eer een stroomstoring was verholpen. Toen het er vervolgens naar uitzag dat de acteurs er een heuse nachtvoorstelling van gingen maken, besliste Dijkshoorn in de slotfase van de officiële speeltijd de wedstrijd: 2-1.

In de bloedstollende minuten na dat doelpunt moest de uitblinkende keeper van het Nederlands elftal, Ronald Jansen, nog de gelijkmaker van Oene van Brunschot verijdelen. Voor de grootste hockeyclub van Nederland zijn het historische dagen. Zondag werden de vrouwen voor de eerste keer in hun bestaan landskampioen. Ook dat ging ten koste van Amsterdam. De mannen schreven in dezelfde mate geschiedenis. Beleefden hun vrouwelijke collega's met hun huzarenstukje een primeur, bij de mannen heeft het 27 jaar geduurd eer de kampioensschaal aan een elftal uit het zuiden werd overhandigd. HTTC ging Den Bosch in 1971 voor.

Het is dinsdag 7 april, 22.02 uur, wanneer in de prijzenkast van Den Bosch ruimte wordt gemaakt voor de fraaiste prijs die er in dit land op hockeygebied valt te verdienen. In verband met het WK in Utrecht, dat op 20 mei begint, moesten de hoofdklassecompetities bij de mannen en de vrouwen begin deze maand al zijn afgerond. Net als vier jaar geleden voor het mondiale titeltoernooi in Australië, zijn de internationals ongeveer vijf weken lang vrijgesteld van club en werkgevers om zich optimaal op het sportieve jubileumfeest van de honderdjarige KNHB voor te bereiden. De overdracht van de nationale selecties van de bondscoaches Oltmans (mannen) en Van 't Hek vindt na de Europa Cuptoernooien van het komende paasweekeinde plaats.

Dat leidde tot omstandigheden, waarvoor professionele teamsporters in Nederland in staking zouden gaan, en die hooguit in de Amerikaanse baseball-, basketbal- en ijshockeycompetitie geëvenaard worden. Zo moet Den Bosch, met inbegrip van het Europa Cup 2-toernooi dat vrijdag begint, in zeventien dagen een serie van liefst tien wedstrijden afwerken. De club van coach Rogier van Gent had dat aantal enigzins kunnen reduceren, wanneer ze van de play-offs na de vaderlandse competitie niet een ware marathonsessie had gemaakt. Eerst had Den Bosch drie duels nodig om zich in de halve finale van Bloemendaal te ontdoen en vervolgens was het geroutineerde Amsterdam in de eindstrijd taai.

Den Bosch komt de dubbele landstitel in meer dan één opzicht toe. In tegenstelling tot de vrouwelijke equivalent eindigde het mannenelftal in de hoofdklasse als eerste. In de nacompetitie was het eveneens de beste, al sprong het nogal nonchalant met de geboden mogelijkheden om. Na de 'tactische' 1-0 overwinning zaterdag in het Wagenerstadion zette het zondag in eigen huis via de strafballenserie de deur wagenwijd open voor Amsterdam. In de beslissende derde wedstrijd was Den Bosch van meet af aan de beste. Na twee minuten werd dat al tot uiting gebracht door het 35e seizoendoelpunt van Piet-Hein Geeris.

De 25-jarige Brabander demonstreerde ook in cruciale duels productief te zijn en verdient het in de oranjeselectie van Oltmans te worden opgenomen. Den Bosch bleef domineren door haar typische, razendsnel uitgevoerde counterspel. Amsterdam moest volledig leunen op de creatieve inbreng van international Marten Eikelboom. Dat bleek in combinatie met een veel te traag tempo te weinig om het Jansen cs echt lastig te maken. Een opleving in de tweede helft leidde tot de gelijkmaker van Erik Gerritsen, waardoor de thuisclub het geheel onnodig op een sudden death dreigde aan te laten komen. Dat scenario werd, zoals gezegd, door Dennis Dijkshoorn weer in de onderste la geschoven.

Ook in een ander opzicht verdient Den Bosch de dubbele landstitel. Met meer dan 1500 leden, die uitkomen in 85 elftallen, is ze veruit de grootste sportvereniging in de Brabantse hoofdstad. De lijfspreuk lijkt een garantie op langjariger succes: “Een sterke organisatie, enthousiasme, een groot vrijwilligerskorps dat wordt ondersteund door een professionele staf en een fantastische ambiance”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden