Historische canon krijgt religieus gezelschap

door Jan Kuijk

Oecumenisch opinieblad VolZin heeft de leden van de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK) benaderd voor het samenstellen van een canon van de Nederlandse kerk- en religiegeschiedenis.

Dat verzoek is geen kritiek op (laat staan een poging tot vervanging van) de canon Nederlandse geschiedenis voor het basisonderwijs, die een commissie onder leiding van Frits van Oostrum op verzoek van de minister van onderwijs heeft ontworpen. Het beoogt eerder een parallel-canon; van evenveel waarde als de canon van de Nederlandse literatuurgeschiedenis (’belangrijkste romans’), die de lezers van NRC/Handelsblad op verzoek van de redactie bezig zijn samen te stellen.

Het initiatief heeft ook niets te maken met de correcties, die een groepje christen-historici heeft voorgesteld op het ontwerp-Van Oostrum, dat als een te vrijzinnige, te verlichte en liberale selectie werd gezien en waarbij bijvoorbeeld Spinoza werd ingeruild voor Anthonie van Leeuwenhoek en de Amsterdamse grachtengordel voor de Bossche St. Janskathedraal.

De opzet van VolZin en de VNK is ook wat bescheidener dan die van de commissie-Van Oostrum. Wilde die vijftig ’vensters’ openen om leraren en kinderen de gelegenheid te geven verhalen te ontdekken, VolZin en de VNK hebben aan tien suggesties genoeg. Maar dan gaat het wel om ’de tien belangrijkste feiten, personen, bewegingen en/of fenomenen uit de religie- en kerkgeschiedenis van Nederland’ die dan met elkaar het materiaal zullen vormen voor een symposium dat in mei in Utrecht ’de zin en onzin van historische canons’ onder ogen wil zien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden