Historische augustus?

Dankzij pioniers als de waterbouwkundige Nicolaus Cruquius (1678-1754), die vanaf 1705 tot aan zijn dood in Delft en omgeving metingen verrichtte, bestaat er in ons land een tot De Bilt herleidde temperatuurreeks van bijna drie eeuwen. Mocht de augustuszomer op het huidige niveau blijven excelleren dan wordt het de warmste oogstmaand uit deze meetreeks.

Klimaathistoricus Jan Buisman, auteur van 'Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen', bekeek de kronieken en geschriften van voor de instrumentele meetreeks en kwam tot de voorzichtige conclusie dat augustus de warmste wordt in meer dan 500 jaar. Volgens Buisman is de 'korenmaand' voor het laatst in 1473 waarschijnlijk nog warmer geweest. In deel 3 van zijn klimaatepos, dat vermoedelijk nog voor het einde van dit jaar verschijnt, noemt hij de zomer van 1473 'De zinderende zomer van 73'. Reeds in maart en april heerste toen grote warmte en in mei was het 'ondraaglijk heet'. Door de enorme droogte en hitte waren er grote branden (het Bohemerwoud brandde 18 weken), veel ziekten (met name buikloop en zonnesteken) en stinkende wateren. Op Schouwen werden duizend karpers uit het water gevist die waarschijnlijk door zuurstofgebrek het loodje hadden gelegd. Een grote brand verwoestte op 5 mei Overschie ('de kerk brandt af met de toren en al dat dorp') en begin augustus is er een grote brand in Zeeuws Vlaanderen ter hoogte van Axel en Sint Niklaas. De wijnoogst is uitzonderlijk vroeg (volgens de Juliaanse kalender op 20 augustus) en superieur van kwaliteit.

In het niemandsland tussen twee hogedrukgebieden is het vandaag rustig weer. Verder is het zonnig maar later op de dag komen er ook stapelwolken tot ontwikkeling. De thermometers pakken wederom hoogzomers uit met waarden tot 29-30'. Morgen veroorzaakt een zwak frontaal systeem later op de dag meer bewolking. De neerslagkansen zijn klein en in zwakke westelijke luchtstroming lopen de temperaturen uiteen van 24' dicht bij zee tot 31' in het zuidoosten. Tijdens het weekeinde is het, onder invloed van nieuwe hogedruk op weg van Het Kanaal naar de Oostzee, overwegend zonnig en warm tot zeer warm (zondag). Gisteren pas tijdens de middaguren meer bewolking en later in Drenthe buien (Hoogeveen 4 mm). Het was wederom warm met Eelde op 28,5'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden