Weblog

Historisch weekend voor GOP en Obama

Mitt Romney en zijn vrouw. Beeld ap
Mitt Romney en zijn vrouw.Beeld ap

Veel roeriger kon dit weekend niet zijn. Cain en Romney komen er het beste uit, Perry en Obama het slechtst. De eerste twee wonnen: Cain in Florida en Romney in Michigan.

Sebastiaan van der Lubben

Perry verloor in beide staten en Obama krijgt aan zijn zwarte achterban maar niet uitgelegd waarom zij leiden onder een werkloosheidscijfer dat bijna twee keer zo hoog is als voor heel Amerika (bijna zeventien procent; bij Obama's aantreden ruim elf procent). Met veel gevoel voor drama en (eerlijk is eerlijk: weinig feitelijk bewijs) zou dit weekend wel eens historisch kunnen blijken. Dit is HET moment waarop we met de kennis van straks zullen zeggen dat de gouverneur van Texas en de huidige president hun campagne verloren.

Obama's historische weekend ligt besloten in een poging zijn traditionele electoraat (weer) voor hem te(rug) winnen. Was zijn leiderschap in 2008 onder veel zwarten nog onbetwist, dit weekend smeekte hij de Black Caucus welhaast hem te volgen. En dat staat vreemd - een leider die zijn troepen aanspoort om de slippers te laten staan en '... put on your marching shoes. Shake it off. Stop complaining, stop grumbling, stop crying. We are going to press on. We've got work to do (...).' Het afgelopen half jaar daalde Obama's goedkeuring onder zwarte Amerikanen met maar liefst 25 procent.

Operation Vote, een polariserende campagnestrategie, uitgedacht door Obama's campagneteam moet dat cijfer niet alleen opkrikken, het moet ook etnische minderheden winnen voor zijn presidentschap. Bouwde Obama in 2008 nog bruggen tussen minderheden, in 2012 richt zijn campagne zich vooral op de Joodse, Latijns-Amerikaanse en zwarte minderheid in Amerika. Zijn speech dit weekend was daarvan een voorbeeld - stop met zeuren en dan komt alles goed, hield hij tijdens het diner voor de Congressional Black Caucus zijn gehoor voor.

Campagnemedewerkers zijn nu al het land ingetrokken om ook bij Latijns-Amerikaanse organisaties het economische programma van Obama onder de aandacht te brengen.

Voor Perry lijken de problemen niet veel kleiner. Hij verloor het debat met de andere GOP'ers in Flordia en de straw poll in Michigan. Perry werd tweede, achter Romney, met 'slechts' zeventien procent van de stemmen. Romney won een absolute meerderheid: 51 procent van de stemmen. Niet vreemd: Romneys vader was er in de jaren zestig gouverneur en zijn zoon is kind aan huis in de staat. Toch is zijn winst, een verschil met Perry van ruim dertig procent, aanzienlijk. En ook bij de straw poll in Florida kreeg Perry de handen niet op elkaar. Cain werd daar eerste, Perry weliswaar tweede (met 15,5 procent), Romney, die eerder besloot geen campagne in de zonnige staat te voeren, toch nog verrassend en overtuigend derde (met 14 procent). Romney scoort zonder campagne een aanzienlijk lager verschil met Perry dan Perry met campagne ten opzichte van Romney.

Commentatoren zoeken naarstig naar de reden voor deze plotselinge omslag in Perry's kansen. Tot nu toe was Perry nummer één. Maar, blijkt na twee keer, zijn publieke optreden tijdens de debatten is niet om over naar huis te schrijven. Hij is in de verkeerde staat (te) hard over Medicare en Sociale Security (beide ongrondwettelijk) en een TEA Party-lieveling (net als Michele Bachmann). Argumenten, blijkbaar, om niet op hem te stemmen. Tenminste: dat mogen we op basis van dit weekend toch concluderen. Dus tóch Mitt Romney als kandidaat in de strijd tegen Obama? Met de kennis van straks waarmee we dit weekend kunnen analyseren: ja. De vraag is alleen wat die kennis van straks nu precies waard is.

Sebastiaan van der Lubben is een van de initiatiefnemers van ElectionDeskUSA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden