Historisch veel faillissementen in 2009

Marlieke Vink

amsterdam – Vorig jaar gingen in Nederland 73 procent meer bedrijven failliet dan in 2008. In Nederland gaan bedrijven vaker op de fles dan in andere landen. Alleen in Spanje, Ierland en twee Baltische staten steeg het aantal bedrijven dat bankroet ging harder. Dat schrijft kredietverzekeraar Euler Hermes in een gisteren verschenen rapport.

„80 Procent van onze economie is afhankelijk van de export en dus van andere landen”, licht Walter Toemen toe. Hij is directeur Risk bij Euler Hermes. „Sinds het begin van de bancaire crisis in 2008 is de wereldhandel tot stilstand gekomen. Daar hebben Nederlandse bedrijven veel last van.”

De economische ontwikkeling is een belangrijke factor bij het aantal faillissementen, zegt Toemen. „Bij een bepaalde economische groei blijft dat aantal stabiel. Als de groei ook maar een procent lager uitvalt, dan gaan er direct meer bedrijven bankroet.”

Volgens Toemen is in Nederland een groei van gemiddeld 2,5 procent per jaar optimaal, dan blijft het aantal faillissementen op zo’n vijf-, zesduizend. „In 2009 was er sprake van 4,5 procent economische krimp, waardoor er 8.040 Nederlandse bedrijven failliet gingen.”

Niet alleen afgezet tegen andere landen is dit veel, maar ook in historisch perspectief. Euler Hermes maakte een index waarbij het jaar 2000 als nulpunt werd genomen. De Nederlandse index staat nu op 218 punten, wat betekent dat het aantal jaarlijkse faillissementen meer dan verdubbeld is.

Vooral in de industrie, de detailhandel en de uitzendbranche gingen in 2009 meer bedrijven failliet. Veel kleine uitzendbureaus gingen bankroet, omdat er in economisch slechte tijden weinig vraag is naar uitzendkrachten.

Meer dan 12 procent van het totale aantal faillissementen viel in de bouwsector, volgens het rapport. Dat komt bijvoorbeeld doordat er minder woningen worden gebouwd, stelt Toemen. „Consumenten stellen het kopen van een huis liever uit omdat ze de toekomst somber inzien.”

Door dat uitstellen wordt niet alleen de bouwsector getroffen, maar indirect ook andere branches, zegt Toemen. „Neem nou een nieuwbouwwoning, daar zijn wel twintig of dertig verschillende toeleveringsindustrieën bij betrokken. Bijvoorbeeld architectenbureaus, daar zijn voor het eerst enkele faillissementen uitgesproken. Maar ook notarissen stellen minder actes op. De hovenier hoeft ook al niet te komen, net als het tegelbedrijf of de keukeninstallateur.”

Euler Hermes denkt niet dat het record aantal faillissementen van vorig jaar wordt verbroken. „Dit jaar zullen 3 procent minder bedrijven failliet gaan dan in 2009, maar toch nog zo’n achtduizend”, verwacht Toemen. „De economische groei over heel 2010 is waarschijnlijk 1 procent. Dat is beduidend meer dan de 4,5 procent krimp van 2009, maar nog steeds minder dan de 2,5 procent groei die we nodig hebben om het aantal faillissementen weer op het gebruikelijke peil te brengen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden