Historisch schaatsgoud voor China

Hong Zhang troeft Wüst en Boer af

ANTAL CRIELAARD

SOTSJI - Al in de zevende rit van de 1000 meter, nog voor de eerste dweil, stapte de Chinese Hong Zhang in de baan, een Chinese hardrijdster die normaal gesproken vaak net te kort komt voor de hoofdprijzen. Haar start was jarenlang simpelweg niet goed genoeg. Of, zoals Margot Boer het samenvatte: "Ze kan gewoon niet starten." Die Hong Zhang liet de wereld gisteren versteld staan met een nagenoeg perfecte race. Toen ze over de finish kwam, en de tijd van 1.14,02 oplichtte, wist de concurrentie genoeg: aan die tijd kon niemand tippen, of er zelfs maar bij in de buurt komen.

De krachtsexplosie van Zhang, een voormalig shorttrackster, bezorgde China de eerste gouden medaille in het schaatsen. In de prille jaren negentig was Ye Qiaobo als eerste Chinese twee keer dichtbij een olympische hoofdprijs. Bij de Winterspelen van Albertville bleef zij echter steken op twee zilveren medailles op de 500 een 1000 meter. Twee jaar later, bij de Spelen in Lillehammer, kwam ze in Hamar (waar het schaatstoernooi werd gehouden) opnieuw op het podium. Dit keer viel het brons op de 1000 meter haar ten deel.

Jarenlang moest China daarna wachten op een echte hoofdprijs. Nadat Manli Wang en Hui Ren in 2006 in Turijn ook weer in de buurt kwamen (zilver en brons op de 500 meter), was het Zhang die in Sotsji zorgde voor de primeur: Het leidde tot grootse blijheid bij de schaatsster, die tijdens de persconferentie nauwelijks uit haar woorden kon komen. "Ik ben ongelofelijk trots dat juist ik het meisje ben dat het goud heeft gewonnen", zei Zhang uiteindelijk, wippend op het puntje van haar stoel en met een grote glimlach op het gezicht.

"Ik ben erg trots op haar", vertelde haar coach Feng Qingbo. "Ze heeft nog nooit onder de 1.15 gereden, ook niet op de training. Maar ze heeft de laatste drie jaar zo hard gewerkt, dat succes niet kon uitblijven." De 25-jarige Zhang was in goede vorm naar Sotsji afgereisd. Op de WK sprint van vorige maand in Nagano werd ze tweede en op de olympische 500 meter in de Adler Arena eindigde ze eerder deze week als vierde, net achter Boer.

Dat Zhang de eerste gouden medaille voor China won, was volgens Ireen Wüst en Margot Boer ¿ die het podium met respectievelijk zilver en brons opnieuw van de nodige oranje franje voorzagen ¿ geen verrassing. Boer: "Zhang kan geweldig goede bochten rijden. Ik kijk vaak naar haar races ter inspiratie, haar schaatsen is mooi om te zien." Boer vertelde dat ze 's zomers af en toe contact heeft met de snelle Chinese. "Via een soort Chinese WhatsApp. Dan laten we wat van elkaar horen. Ik gun het haar ook enorm, iemand die zo hard kan schaatsen verdient een medaille. Bovendien inspireert het ook. Als iemand anders het kan, moet je het zelf ook kunnen."

Ook Beixing Wang, voormalig wereldkampioene schaatsen en landgenote van Zhang, genoot na afloop van het goud. "Dit is voor haar, maar ook voor China een geweldig mooie medaille. Ik heb diep respect voor de manier waarop ze haar race hier heeft gereden. Het schaatsen heeft in China best een lange historie en dan is het mooi dat je eindelijk goud wint. We wachten er al op sinds de prestaties van Ye Qiaobo. Ik was er zelf in 2010 in Vancouver ook dichtbij met brons op de 500 meter. Dat we nu goud hebben is geweldig. Qiaobo heeft ons geïnspireerd, ze is in China nog steeds een grootheid. Zhang kan haar nu opvolgen."

Nadat Zhang al in de zevende rit het baanrecord in Sotsji met liefst anderhalve seconde had verbeterd tot 1.14,02, kwam geen enkele schaatsster nog in haar buurt. Wüst kwam het dichtst bij, met een tijd van 1.14,69, haar beste tijd ooit op een laaglandbaan. "Harder dan dit kon niet", erkende ze. "Ik wist van tevoren al dat het moeilijk zou worden. Als je op een laaglandbaan nooit onder de 1.15 hebt gereden, wordt het heel lastig om 1.14 laag te rijden. Die tijd van Zhang was echt verschrikkelijk hard. Ik kan mezelf niets verwijten: als je ziet dat er hier drie vrouwen met 1.14 op het podium staan, is het niveau heel hoog. Dit zilver heeft echt een gouden rand."

Bovendien had Wüst nog nooit een zilveren medaille gewonnen. Met haar tweede plaats werd ze de meest succesvolle Nederlandse vrouwelijke wintersporter aller tijden. Ze won in totaal al vijf medailles: drie gouden, een zilveren en een bronzen. Ook het brons van Boer betekende een primeurtje. Omdat ze begin deze week al de eerste vrouw werd met een medaille op de 500 meter, werd ze ook de eerste Nederlandse vrouw met medailles op de twee kortste sprintafstanden.

Boer: "Voor mij zijn deze Spelen meer dan geslaagd. Ik had mezelf op voorhand niet tot de favorieten gerekend op de 1000 meter. Er wordt zo gruwelijk hard gereden. Eerlijk gezegd had ik direct na mijn race ook niet verwacht dat mijn tijd (1.14,90) goed genoeg zou zijn voor een medaille. Maar gelukkig schaatste de rest niet hard genoeg."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden