Historisch klimaatakkoord Parijs is een feit

Franse minister Laurent Fabius met de speciale hamer, samen met de Franse president Francois Hollande. Beeld afp
Franse minister Laurent Fabius met de speciale hamer, samen met de Franse president Francois Hollande.Beeld afp

Met aanzienlijke vertraging, maar in een sfeer van zelden vertoonde euforie, is tegen half acht vanavond het klimaatakkoord van Parijs aangenomen.

Christoph Schmidt

Een geëmotioneerde Franse minister Laurent Fabius, die als voorzitter de top tot een succes heeft gemaakt, gebruikte woorden die bijna aan de maanlanding deden denken. "Het is maar een kleine hamer, maar ik denk dat die in staat is tot grote dingen."

Het akkoord werd in de plenaire vergadering begroet met een minutenlange ovatie. Aanwezigen vielen elkaar snikkend in de armen.

In de geschiedenis van bijna een kwart eeuw VN-klimaatconferenties, doorgaans evenementen met weinig hoopgevende uitkomsten, is het akkoord van Parijs het meest ambitieuze en dwingende.

Hindernissen
De meeste afspraken kwamen de afgelopen dagen al vast te liggen, al waren de laatste hindernissen groot. Ook na de emotionele presentatie van het concept-akkoord door de Franse minister Laurent Fabius duurde het nog vele uren voordat het 'Comité van Parijs' (alle milieuministers en andere hoofdverantwoordelijken van 195 landen) aan de finale begon. Die was eigenlijk gepland voor negen uur 's morgens, sterker nog: die had vrijdag al achter de rug moeten zijn.

Vele geruchten gingen de ronde over de landen die vanmiddag op het laatste moment roet in het eten dreigden te gooien. Afrikaanse landen, zei de een. Turkije en China doen moeilijk, riep de ander. Nee, het zijn de Verenigde Staten, meldde een derde weer.

Rijke en arme landen
Zowel rijke als arme landen hebben punten binnengehaald in de (bijna-)slottekst. De arme landen wilden dat het (nu nog onrealistische) streefcijfer van maximaal 1,5 graden opwarming van de aarde als nobel voornemen in de tekst kwam te staan. Dat is gebeurd. Ook hebben zij, met name de kleine eilandstaten die gevaar lopen door klimaatverandering, voor elkaar gekregen dat ze worden geholpen bij het bestrijden van de acute symptomen.

Vanmiddag verzamelden duizenden mensen zich voor de Eiffeltoren in Parijs om te betogen voor meer bescherming van het klimaat. Beeld epa
Vanmiddag verzamelden duizenden mensen zich voor de Eiffeltoren in Parijs om te betogen voor meer bescherming van het klimaat.Beeld epa

De rijke geïndustrialiseerde wereld heeft op haar beurt harde eisen afgedwongen bij het toezicht op de afspraken. De gezamenlijke inspanningen worden elke vijf jaar geëvalueerd en zonodig onderweg aangescherpt.

Ook de Verenigde Staten, China en India hebben hun zin gekregen op bepaalde onderdelen. Eigenlijk zullen vooral olieland Saoedi-Arabië en gasland Rusland het meest teleurgesteld zijn, stelt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), als waarnemer bij de klimaattop aanwezig. Dat geldt in het algemeen voor de hele fossiele brandstofsector. Eickhout spreekt van een gebalanceerde tekst, "al had het natuurlijk altijd beter gekund".

'Leve de planeet'
Ook Greenpeace-directeur Kumi Naidoo ziet lichtpuntjes. "Het wiel van de klimaatactie draait langzaam, maar in Parijs draait het. De overeenkomst plaatst de fossiele-brandstofindustrie aan de verkeerde kant van de geschiedenis."

De presentatie van het concept-akkoord aan het begin van de middag ging gepaard met bevlogen toespraken van Fabius, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Franse president François Hollande. Vooral Fabius kon zijn tranen nauwelijks bedwingen toen hij zijn dank uitsprak aan "alle ministers, onderhandelaars, militanten... die hadden gewild hierbij te zijn, in deze waarschijnlijk historische omstandigheden, die hebben gehandeld en gestreden zonder deze dag te kunnen beleven." Het daverende applaus was net lang genoeg voor Fabius om zijn emoties weer onder controle te krijgen. Hollande sloot zijn toespraak af met: "Leve de planeet, leve de mensheid, en leve het leven."

"Geschiedenis wordt geschreven", stelt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, eveneens present in Parijs, op zijn weblog. "Dit zal bedrijven en investeerders de duidelijkheid geven die zij zo hard nodig hebben: alleen investeringen in een schone toekomst zullen zichzelf terugverdienen."

Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu zei dat er vandaag 'groene historie' is geschreven in Parijs. "Er is vandaag een geweldige prestatie geleverd door voor het eerst in de geschiedenis een voor alle landen geldend juridisch bindend klimaatakkoord te sluiten. We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden