Historisch document gevonden in orgelpijp

Orgelpijpen Beeld ANP
OrgelpijpenBeeld ANP

Als het orgel van de Grote kerk in Vlaardingen een E speelde, klonk dat een beetje vals. De gemeenteleden moesten hard zingen om het te compenseren. Na een revisie van het orgel werd de oorzaak ontdekt: in de orgelpijp zaten bijzondere teksten uit de zestiende eeuw verstopt.

Rianne Oosterom

Het gaat waarschijnlijk om enkele bladzijden uit een getijdenboek, een Middeleeuws gebedenboek dat door zowel geestelijken als leken werd gebruikt. Toen het orgel gerestaureerd werd, ontdekten de makers per abuis de bladzijden, waarop Latijnse tekst en prentjes van Bijbeltaferelen staan.

"Toen bleek dat de pijp geen goede toon gaf, werd het ding onder de loep genomen", vertelt huidig organist Aad Zoutendijk aan RTV Rijnland. "Kun je helpen?", vroeg de orgelstemmer aan hem. Samen kantelden ze de pijp, die ongeveer twee meter lang is. "Wij kijken in de pijp, zat er een tekst in!"

Het oude papier had indertijd een functie, vertelt Zoutendijk. "Vroeger werden pijpen bijgeschaafd met de hand, om het risico op lekken te voorkomen werd de pijp behangen met papier."

De organist noemt de vondst 'heel bijzonder'. Hij heeft de documenten in de kerk tentoongesteld. Wat er verder mee gaat gebeuren, is onduidelijk. Zoutendijk overweegt samen met zijn zoon, die orgelbouwer is, in een boekje op zoek te gaan naar de oorsprong van het document.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden