Historici stellen aantal doden Dresden bij

Dresden na de bombardementen. (AFP)

Een team van experts komt met nieuwe, verrassende cijfers over het bombardement van Dresden. Extreem-rechts is niet overtuigd.

In 63 minuten tijd veranderden Britse en Amerikaanse bommenwerpers in de nacht van 12 op 13 februari 1945 het oude, barokke centrum van Dresden in een hel. Het is altijd een fel omstreden bombardement geweest. De noodzaak ervan, zo aan het einde van de oorlog, was twijfelachtig. In Dresden waren nauwelijks nog militaire doelen. Zelfs het afweergeschut was grotendeels ontmanteld.

Ook steeds weer omstreden was het aantal mensen dat bij het bombardement om het leven kwam. Het meest betrouwbare onderzoek tot nu toe stamt uit 1965 en stelt het aantal op 35.000. In kringen van neonazi’s gaat men steevast uit van een half miljoen slachtoffers. Zij noemen het bombardement daarom consequent ’een Duitse holocaust’, vergelijkbaar met de moord op de joden.

Woensdag presenteerde een commissie van elf historici een rapport dat het aantal slachtoffers vastlegt op maximaal 25.000. Na het doorspitten van 780 meter dossiers konden de experts 18.000 doden achterhalen. De commissie houdt er rekening mee dat ze hooguit 7000 slachtoffers te laag zit, maar denkt dat de foutmarge eerder bij 2000 ligt.

Hoe pijnlijk nauwkeurig de commissie te werk is gegaan, blijkt uit een paar wel heel cynische cijfers. De commissie heeft uitgerekend hoeveel doden er per bom zijn gevallen. Per ton aan afgeworpen explosieven stierven er die nacht in Dresden acht à negen mensen. In Pforzheim, dat tien dagen later werd gebombardeerd, waren dat er 11,4 per ton. In Hamburg in 1943 veertien.

De commissie was vooral in het leven geroepen om een eind te maken aan de speculaties van de neonazi’s. In het Saksische parlement stelden fractieleden van de rechts-extreme NPD het thema telkens weer aan de orde. In 2004 besloot de burgemeester van Dresden daarom een commissie de opdracht te geven een zo definitief mogelijk onderzoek te verrichten.

De commissie meent met haar onderzoek alle argumenten van de neonazi’s te kunnen weerleggen. Eergisteren presenteerde ze haar tussenrapport aan het forum van Duitse historici, dat elk jaar bijeenkomt; dit keer in Dresden. Op haar website sprak de NPD prompt van een ’besteld resultaat’, een ’belediging voor de Dresdenaren’ en een ’morele vernedering van het Duitse volk’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden