Hirsi Ali vraagt EU om bescherming

(Novum/Ap) - Ayaan Hirsi Ali heeft de Europese Unie donderdag om bescherming gevraagd. Bij een bezoek aan het Europese Parlement in Brussel bedankte de in Somalië geboren Nederlandse de ruim honderd parlementsleden die zich er sterk voor maken dat de Europese Unie haar beveiliging betaalt. "Ik vraag u om ondersteuning van deze resolutie, waarbij veel meer speelt dan de vraag of ik gedood word: het gaat om de vrijheid van meningsuiting", zei Hirsi Ali, die wegens haar kritiek op de radicale islam meermaals met de dood is bedreigd.

Volgens Hirsi Ali zijn er meer Europese burgers die net als zij serieus met de dood bedreigd worden. In eerste instantie is hun eigen land verantwoordelijk voor hun veiligheid, maar als dit land net als in haar geval die verantwoordelijkheid niet neemt, dan zou het een goede zaak zijn als de EU die verantwoordelijkheid overneemt. "Het gaat om leven en dood", zei zij.

Hirsi Ali woont en werkt sinds 2006 in de Verenigde Staten. Ze schreef het script van de film 'Submission' van Theo van Gogh, die in 2004 in Amsterdam vermoord werd en op wiens lichaam de moordenaar een brief met bedreigingen aan het adres van onder anderen Hirsi Ali achterliet. Ze vertrok uit Nederland na een conflict met de autoriteiten over de informatie die ze veertien jaar eerder bij aankomst had verstrekt. De Amerikaanse overheid rekent het niet tot haar taak om voor beveiliging te zorgen en de Nederlandse regering wil de beveiliging alleen op Nederlandse bodem betalen. Sinds oktober moet Hirsi Ali daarom zelf voor de kosten opdraaien.

"De bedreigingen van mijn leven zijn niet minder gewonden en de kosten zijn meer dan ik kan betalen", zei Hirsi Ali. "Ik verkeer in een zeer desperate positie. Ik wil niet dood. Ik wil leven en ik houd van het leven. Ik doe alles wat wettelijk mogelijk is om hulp te krijgen."

De Nederlandse Europarlementariër Paul van Buitenen noemde het een 'schandaal' dat de Nederlandse regering niet voor de beveiliging wil betalen. Met zijn handtekening onder de resolutie wil hij vooral bereiken dat Den Haag van gedachten verandert. "Ze moeten voor haar veiligheid opkomen, zoals de Britse regering gedaan heeft voor Salman Rushdie", zei Van Buitenen, doelend op de Brits-Indiase schrijver die om zijn roman 'De Duivelsverzen' met de dood werd bedreigd.

De regering voelt zich alleen op Nederlandse bodem verantwoordelijk voor de beveiliging van Hirsi Ali, die volgens de regering twee miljoen euro per jaar kost. Hirsi Ali herinnerde eraan dat haar paspoort in 2006 door de toenmalige minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) werd ingetrokken. Haar eigen buren stapten naar de rechter om haar uit haar flat te zetten omdat ze een veiligheidsrisico vormde. "Het leven in Nederland werd voor mij onmogelijk", zei zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden