Hirsi Ali's film 'Submission' was voor mij het hoogtepunt van het afgelopen vrouwenjaar.

,,Wil je niet liever thuis zijn bij je baby?'' De vraag bij de lunch kwam van een hoogopgeleide twintiger. En hij bedoelde het beslist meelevend. De dertiger tot wie hij zich richtte, hapte naar adem. Bloosde tot in haar hals. Mompelde 'Nou ja, zeg'. En iets over de crèche waar haar kind het reuze naar de zin had.

Ik zat erbij. En ik voelde de feministe in mij klaarwakker worden. Toevallig was er ook een jonge vader aangeschoven. Waarom, wat zullen we nu hebben, kreeg hij niet dezelfde vraag voorgelegd? ,,Ik wist niet eens dat hij een baby hád'', zei de twintiger beteuterd.

Ach ja. Dertig jaar na de tweede feministische golf is het gezellige, alledaagse seksisme nog lang niet uitgeroeid. Niet alleen daarom blijft Internationale Vrouwendag -deze week weer overal gevierd- een fenomeen om in ere te houden.

Natuurlijk, in Nederland is de situatie relatief rooskleurig. Zo hoeven wij de straat niet op om ons grondwettelijk stemrecht op te eisen (zoals in Koeweit). Noch slaat de politie ons hardhandig in elkaar als we demonstreren voor onze rechten (zoals in Istanbul). Het besturen van auto's wordt ons niet bij wet verboden (zoals in Saoedi-Arabië). Een XX-chromosoom geldt hier geenszins als deugdelijke reden voor abortus (zoals in India). Verder krijgen ongehoorzame vrouwen zelden zoutzuur in hun gezicht gegooid (zoals in Bangladesh). Snijden onze grootmoeders bij ons de clitoris niet weg (zoals in Oost-Afrika). En is het onwaarschijnlijk dat we na verkrachting in de gevangenis belanden (zoals in Darfur).

Wij tellen, kortom, onze zegeningen in deze misogyne wereld. Kunnen we dan in Nederland zelfgenoegzaam achterover leunen? Nou nee. En dat weten we dankzij de dappere Ayaan Hirsi Ali. Haar film 'Submission' was wat mij betreft het hoogtepunt van het afgelopen vrouwenjaar. Anders dan menigeen beweert, bereikte ze precies wat ze voor ogen had. Zelfs de beledigdste moslima's durven sindsdien niet meer te beweren dat er onder hen geen seksueel geweld bestaat. Met hoofddoek, zonder hoofddoek -allemaal erkennen ze nu dat er hoognodig wat moet gebeuren.

Merkwaardig genoeg worden Hirsi Ali's verdiensten elders beter op waarde geschat dan hier. Zo kreeg ze maandag de Prijs voor de Tolerantie uitgereikt in Madrid, haar tweede buitenlandse onderscheiding. Wij neuzelen liever nog wat door over de immorele vraag of zij niet eigenlijk de moord op Theo van Gogh op haar geweten heeft.

Pikant in dit verband: juist voormalig feministisch boegbeeld Anja Meulenbelt ontpopt zich de laatste maanden als opponent van Hirsi Ali. Ooit streed La Meulenbelt als geen ander voor vrijheid en emancipatie -ik was er destijds diep van onder de indruk. Nu is ze de mening toegedaan dat haar verre opvolgster het helemaal verkeerd aanpakt. In haar universum zijn moslims kennelijk zulke bijzondere, precaire wezens dat je die vooral niet voor het hoofd mag stoten. Nogal bizar, voor een feministe die in haar glorietijd geen middel onbeproefd liet.

En de autochtone vrouwenzaak? Is déze emancipatie werkelijk voltooid, zoals minister Aart Jan de Geus op zeker moment beweerde? Het kan inderdaad geen kwaad om vast te stellen dat vrouwenlevens in drie generaties grondig veranderd zijn. Mijn moeders bestemming lag in huwelijk en moederschap. Mijn zussen en ik stapten welgemoed, maar nog wat wankel de buitenwereld in. Onze dochters vinden het écht vanzelfsprekend dat ze hun eigen boterham moeten verdienen. Maar als het emancipatiebeleid stil komt te liggen, krijgen ook zij te maken met dubbele belasting en ongelijke beloning, met glazen plafond en seksuele intimidatie.

Kleine correctie. Mochten ze ooit bij de lunch zo'n meelevende jongeman aantreffen, dan zullen ze hem vermoedelijk minder bits terechtwijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden