Hirsi Ali gelooft toch dat islam kan hervormen

Ayaan Hirsi Ali in 2010 in Utrecht.Beeld anp

Ayaan Hirsi Ali keert enigszins terug op haar schreden. In haar nieuwe boek, dat volgende week verschijnt, stelt de islamcritica dat de islam wel degelijk kan hervormen. Eerder zou ze te pessimistisch zijn geweest.

De voormalige PvdA- en VVD-politica maakte na de eeuwwisseling naam met haar felle kritiek op de godsdienst en diens profeet. De islam noemde ze een 'destructieve, nihilistische cultus van de dood' en 'het nieuwe fascisme'. De profeet Mohammed schilderde ze in 2003 in Trouw af als een 'perverse tiran'. De centrale these van de islam, je overgeven aan de wil van Allah, noemde ze 'een achterlijk uitgangspunt'.

In een interview met een Britse krant in 2007 vergeleek ze de godsdienst met nazisme en noemde ze geweld 'inherent aan de islam'. De 'destructieve, nihilistische doodscultus' zou moord en doodslag goedpraten. De islam moest 'verslagen worden', stelde ze kort daarna. "Pas als het is verslagen, kan het veranderen in iets vreedzaams. Nu is het zelfs erg lastig om over vrede te praten. Daar zijn ze niet in geïnteresseerd."

Arabische Lente was voor Hirsi Ali een kantelpunt
Volgens haar uitgever Atlas Contact laat ze in haar nieuwe boek 'Ketters, pleidooi voor een hervorming van de islam' een hoopgevender geluid horen. "Vroeger was ik van mening dat de islam niet vatbaar was voor hervorming", schrijft ze onder meer. "Toen kwam de Arabische lente. En ik dacht alleen maar: ik had het mis. Gewone moslims zijn wel bereid tot verandering."

Het verschijnen van 'Ketters' (op 26 maart) wordt twee dagen eerder voorafgegaan door de publicatie van de Engelstalige versie van het boek. Hirsi Ali is 'verrassend optimistisch', meldt de Amerikaanse uitgever Harper Collins op zijn website. "Ze gelooft dat een islamitische 'hervorming' - een herziening van de islamitische geloofsleer, met als doel om het te verenigen met de moderniteit - op handen is. Mogelijk is hij zelfs al begonnen."

Die omwenteling zou deels een reactie zijn op de gruweldaden van terreurgroepen als Islamitische Staat en Boko Haram. Over de hele wereld zijn moslims volgens Hirsi Ali gaan pleiten voor 'religieuze hervorming'. Tegelijk zouden ook bij 'Westerse liberalen' de schellen van de ogen gevallen zijn. Zij realiseren zich volgens haar steeds meer dat de islam 'een dodelijke bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting'.

Vijf veranderingen aan de geloofsleer
Maar, zo stelt Hirsi Ali, beide partijen komen niet verder dan constateren dat het anders moet. In haar boek probeert ze een stap verder te gaan en presenteert ze 'vijf centrale veranderingen aan de islamitische geloofsleer' die moslims moeten doen hun religie 'vanuit de 7e eeuw naar de 21e eeuw te halen'. Welke veranderingen dat zijn, laat Harper Collins nog niet los. Maar, zo belooft de uitgever in een ronkend persbericht, 'Ketters' belooft wel 'haar meest controversiële boek tot dusver' te worden.

Hirsi Ali groeide op in Somalië, werkte enkele jaren voor het partijbureau van de PvdA en zat in de Tweede Kamer voor de VVD. Ze werd internationaal bekend toen ze samen met cineast Theo van Gogh de film Submission maakte, over de onderdrukking van moslimvrouwen. Toen ze in opspraak raakte vanwege de manier waarop ze haar Nederlandse paspoort had gekregen, vertrok ze naar de Verenigde Staten. Daar werkt ze nu voor de conservatieve denktank American Enterprise Institute.

De omslag van de Engelstalige uitgave.Beeld Harper Collins
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden