Hirsi Ali: Donner en Cohen horen thuis in Madurodam

DEN HAAG - 'Het Nederland van Ooit' is de plek waar politici als minister Donner, burgemeester Cohen en oud-D66-leider Van Mierlo met hun tegemoetkomende houding jegens moslims verkeren. ,,Al deze mensen horen thuis in Madurodam, mini-Nederland, onaangeraakt door de problemen van de echte wereld.”

VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali spuit deze kritiek in een interview dat NRC Handelsblad haar op haar schuiladres afnam. In dit eerste vraaggesprek sinds de moord op Theo van Gogh, zegt zij dat ze blijft bij haar voornemen een vervolg te geven aan 'Submission', de film die ze met Van Gogh maakte over de onderwerping van moslimvrouwen aan de wetten van de islam. Ze spreekt ook met klem de geruchten tegen dat zij tegen haar wil op een schuilplek verblijft.

Hirsi Ali verwijt Donner dat hij na de moord op van Gogh het debat over strafbaarheid van godslastering begon. Cohen leeft volgens haar in het 'Nederland van Ooit', omdat hij moskeeën een rol wil geven in de integratie van moslims. Zij laakt Van Mierlo vanwege diens kritiek op minister Verdonk na het incident met de imam die haar de hand weigerde.Het kamerlid vindt dat CDAminister Donner op justitie niet op de juiste plek zit. Naar aanleiding van de publiekscampagne waarin mensen worden opgeroepen bij geweld op straat 'boe' te roepen en de politie te bellen, zegt zij: ,,Hadden de omstanders bij de moord op Van Gogh 'boe' moeten roepen tegen Mohammed B? Donner is een schat en een door en door fatsoenlijk mens. Maar dat is ook het probleem. Als je mentale wereld zó in elkaar zit, moet je niet over de veiligheid gaan van andere mensen.”

Uit het interview valt op te maken dat moslims in de visie van Hirsi Ali in het Westen alleen kunnen integreren als zij hun religie afleggen. Zij gelooft niet in de mogelijkheid dat er een Europese, niet-fundamentalistische islam ontstaat. ,,Er is maar één islam, dat is die van de profeet Mohammed, van de Koran en van de Hadith. Dat is de gehele literaire overlevering van gezegden en handelingen van de profeet. Die islam is levensgevaarlijk.”

Culturen die 'overheerst worden door religie' kunnen volgens haar niet gelijkwaardig zijn met culturen die op de Verlichting steunen. Op haar schuiladres schrijft zij een boek ('Shortcut to Enlightment'), waarin zij moslims 'de korte weg naar de Verlichting' wil wijzen. De VVD is volgens haar de partij van de Verlichting, in tegenstelling tot confessionele partijen. ,,Dat christendemocraten het opnemen voor gelovigen in het algemeen past bij hen. Net zoals de sociaaldemocraten het opnemen voor de arme sloebers. Wij, liberalen zijn het alternatief. En nu worden we uitgedaagd door de islam.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden