Hirsch Ballin wil dat CDA wacht met aanwijzen leider

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin roept op het CDA-congres in november 2010 op tegen de samenwerking met de PVV te stemmen. ©ANP

Het debat over de nieuwe koers van het CDA moet niet worden belast met een discussie over de vraag wie de nieuwe leider van de partij moet worden. "We moeten geen overhaaste personele keuze verbinden aan deze heroriëntatie. Eerst het debat afronden over de koers, daarna moet er een verkiezingsprogramma komen en dan komt de lijsttrekker in beeld.

Ik raad af dit soort zaken te snel te doen", zegt CDA-prominent en oud-minister Ernst Hirsch Ballin vandaag in een interview in Trouw.

Hij doet zijn oproep aan de vooravond van het interne partijdebat over de koers van het CDA. Aanleiding is ook de in diverse media losgebarsten discussie over wie de partij moet gaan leiden.

Staatssecretaris Henk Bleker liet zich deze week ontglippen dat hij zich eventueel kandidaat stelt als andere kandidaten zich niet aandienen. Andere mogelijk potentiële lijsttrekkers, zoals fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de ministers Marja van Bijsterveldt (onderwijs) en Liesbeth Spies (binnenlandse zaken), noemden deze vraag op dit moment niet opportuun. De partij heeft op zichzelf een reeks klinkende namen die de kar zouden kunnen trekken, maar diverse potentiële kandidaten zouden zijn afgehaakt, zoals minister van financiën Jan Kees de Jager en de gedoodverfde kandidaat oud-minister Camiel Eurlings. Vicepremier Maxime Verhagen zei eerder niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. De partij gaat mogelijk een lijsttrekkersverkiezing houden.

Hirsch Ballin roept de partij op frank en vrij de discussie aan te gaan over de koers van de partij voor en na deze kabinetsperiode. "Dat mag niet worden vertroebeld door uit te meten waar spanningen zitten met het kabinetsbeleid en de keuze voor een leider."

Hij noemt het rapport van het strategisch beraad, dat vandaag officieel wordt gepresenteerd door oud-minister Aart Jan de Geus, het 'begin van hoop' op nieuwe eenheid in de partij. "Ik hoop ook op ruimte voor verscheidenheid. Afdwingen van eenheid maakt het alleen maar moeilijker om tot eendracht te komen."

Hirsch Ballin was tegen de samenwerking met de PVV van Geert Wilders en trok zich terug uit de actieve politiek. De formatiefase van het nieuwe kabinet heeft diepe wonden geslagen in de partij, meent hij. "Niemand heeft behoefte om zout in die wonden te strooien. Ik ook niet. Maar het is niet voldoende om er een pleister op te plakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden