Hirsch Ballin tegen samenwerking met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-minister Ernst Hirsch Ballin zal op het congres van zijn partij tegen het regeerakkoord stemmen. ,,Ik zal mijn partij zeker niet aanraden hiermee door te gaan. Dat zal ook mijn stemgedrag bepalen", zei Hirsch Ballin vrijdag na de ministerraad.

ANP

Zijn zorgen over samenwerking met de PVV hebben zich ,,verdiept en versterkt" na de presentatie van het regeerakkoord en het gedoogakkoord. Hij ziet daarin wel punten die in het CDA-verkiezingsprogramma staan of die zelfs een voortzetting zijn van eigen beleid, maar stelt ook vast dat PVV-leider Geert Wilders al deze afspraken in zijn eigen context zet. Dat is vooral het terugdringen van de islam.

,,Wilders windt daar ook geen doekjes om", zei de CDA-bewindspersoon. Een beleid dat zich zo uitgesproken richt tegen een deel van de medeburgers past niet bij de beginselen van het CDA. Zijn partij zou daar dan ook niet aan mee moeten werken. Op de vraag of er dan nog wel plek voor hem is in het nieuwe kabinet, antwoordde de huidige minister van Justitie en Binnenlandse Zaken dat die vraag helemaal niet aan de orde zal komen.

'Heersende opvatting'

De CDA-bewindslieden zitten niet op een lijn. Hirsch Ballin en Ab Klink (Volksgezondheid) zijn tegen samenwerking met de PVV. Vrijdag gaven Piet Hein Donner (Sociale Zaken), Camiel Eurlings (Verkeer), Gerda Verburg (LNV) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan dat ze door willen op de ingeslagen weg. Donner wil de tegenstelling niet te veel benadrukken. Hij denkt dat de vraag ,,hoe voorkomen we dat de mening van de heer Wilders de heersende opvatting wordt'' CDA'ers bijeen kan brengen. ,,Want daarover zijn we het eens'', aldus Donner.

Van der Hoeven heeft veel positieve geluiden gehoord uit de partij. Ze vindt dat het regeerakkoord er goed uitziet, netjes en doortimmerd. Er zitten wel pijnlijke maatregelen in, maar er wordt ook behoorlijk geïnvesteerd. Verburg zal de akkoorden ,,fier verdedigen'' en Eurlings roemt het hoge CDA-gehalte in de afspraken.

Klink zei opnieuw dat hij de gedoogcombinatie met de PVV echt niet zit zitten. Na een snelle lezing van de akkoorden mist hij vooral ook hervormingen in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden