Hirsch Ballin naar heiligverklaring Houben in Rome

(Novum) - Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is zondag in Rome om de heiligverklaring van de Nederlandse pater Karel Houben bij te wonen. Dat zei premier Jan Peter Balkenende zaterdag op het CDA-congres in het Beatrixtheater in Utrecht. Balkenende deed dat in een toespraak waarin hij een warm pleidooi hield voor de rol van het geloof in de politiek.

"Minister Hirsch Ballin is er vandaag niet bij omdat hij naar Rome is, en dat is goed", verklaarde Balkenende de afwezigheid van de bewindsman. Balkenende zei verder nog niet tevreden te zijn met de stand van zaken in Nederland. "Er staan nog teveel mensen aan de kant. In een welvarend Nederland wil ik dat niet accepteren".

Balkenende reageerde ook op de klachten van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer, dat het kabinet op dit moment niet regeert omdat ze honderd dagen het land in zijn. "De Kamer vraagt: wilt u ons vertellen wat er leeft in de samenleving. Maar je kan ook zelf het land ingaan", zei Balkenende tegen het CDA-publiek.

Vrijdagmiddag arriveerden de eerste pelgrims voor de heiligverklaring van Houben in Rome. Vanuit Limburg kwamen vrijdag drie vliegtuigen met pelgrims aan. Een vierde groep was enkele dagen daarvoor al per bus vanuit Munstergeleen vertrokken. Ongeveer achthonderd Nederlanders wonen zondag de viering op het Sint Pietersplein bij, laat het Bisdom Roermond weten.

Houben overleed in 1893 in Dublin, waar hij ook begraven ligt. Hij stond tijdens zijn leven bekend als de pater met de zegenende handen. In 1988 verklaarde paus Johannes Paulus II hem zalig. Het metershoge portret van 'Pater Karel' is zaterdagochtend tegen de gevel van de Sint Pietersbasiliek in Rome bevestigd. Zondag onthult paus Benedictus XVI het doek tijdens de officiële heiligverklaring.

De in het Limburg geboren Karel Houben (1821-1893) is niet de enige die zondag wordt heiligverklaard. Paus Benedictus XVI verheft nog drie anderen tot 'de eer der altaren', zoals dat officieel heet. Het gaat om de in Nederland vrij onbekende religieuzen Giorgio Preca, Simone da Lipnica en Maria Eugenia di Gèsu.

De heiligverklaring is vanaf 10.00 uur te volgen op Nederland 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden