Hiroshi stuurt op bevel treurige verhalen naar het keizerrijk

Vanochtend zat hij op de tribune van de Oval Lingotto voor zijn laptop te knikkebollen. Hij vecht al dagen tegen de slaap. Japanners werken hard, Hiroshi van persbureau Kyodo News werkt bijna dag en nacht. Deadlines bestaan er niet voor hem, zijn grote baas stuurt vanuit Tokio steeds nieuwe opdrachten door. Als er over de verrichtingen van Japan nu veel goeds te melden was, was het allemaal nog te doen. Maar Hiroshi stuurt slechts treurige verhalen naar het keizerrijk.

In het schaatsen was alle hoop gevestigd op de sprintnummers, maar wereldrecordhouder Kato bleef ver achter bij de verwachtingen op de 500 meter. De voormalige ‘keizer’ Shimizu maakte ook een schertsfiguur van zichzelf. De vrouwen presteerden niets en elke hoop voor de resterende nummers in de olympische schaatshal heeft Hiroshi allang opgegeven. Maar elke morgen wordt hij door zijn chef aan het ijs verwacht. En als er weer geen nieuws is, moet hij het maar maken.

Maandag, een schaatsvrije dag, trof ik hem ineens bij het bobsleeën. Bevel uit Tokio. Hij was niet gekleed op de koude berglucht. Samen hebben we er van staan te genieten van hoe de zon voor een betoverend kerstkaartendecor zorgde. De Alpen zijn besneeuwd, in het dal hingen dichte wolken, alsof er van hogerhand een dot watten was ingegooid. Langzaam zakte de zon onder de bergen en liep het kwik heel snel naar beneden. Dit was toch wat anders dan tegen tribunes met Hollanders aankijken.

Het was min acht toen Hiroshi stond te wachten op de Japanse dames in het bobsleeën. Giechelend stonden ze hem te woord. Geweldig vonden ze het, dat ze geen laatste waren geworden. Dankzij de afschuwelijke crash van Ilse Broeders en Jeannette Pennings. Hun bob kwam ondanks die schuiver slechts 0.7 seconden achter de Japanse dames over de finish.

Nog geen enkele medaille heeft Japan gehaald op deze Spelen. Hoe anders was het in 1998, toen het land gastheer was. In Nagano reed Shimizu naar goud, en waren er kampioenen in ondermeer het freestyle-skiën en het shorttrack. De landenploeg die het schansspringen won, zorgde voor huilende vrouwen op miljoenen huiskamers van Japan. Dezer dagen huilt Japan van droevenis. Maar, zegt Hiroshi in een opgewekt moment, misschien dat kunstrijden voor vrouwen nog eremetaal oplevert.

Volgende week moet hij nog naar Heerenveen. Daar is eind volgende week de finale van de wereldbeker schaatsen. Het enige waar hij zich op verheugt is het bezoek aan een Nederlands casino. Nog twee weken, dan zie hij zijn vrouw en zoontje van twee weer terug. Ruim twee maanden schreef hij in Europa elke dag over schaatsen. ,,Ik zal tegen mijn zoontje zeggen ‘hallo, ik ben je vader’.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden