Virus

Hippische bond: situatie rond paardenvirus ernstig

Emmelie Scholtens op Desperado NOP tijdens de kur op muziek op de finaledag van het NK Dressuur.  Beeld ANP
Emmelie Scholtens op Desperado NOP tijdens de kur op muziek op de finaledag van het NK Dressuur.Beeld ANP

De Nederlandse hippische sportfederatie KNHS is bijzonder bezorgd over de uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus in Europa.

Redactie Trouw

Bijna alle internationale wedstrijden zijn inmiddels in tien Europese landen tot eind maart stilgelegd door de internationale organisatie FEI. “Wat ik heb begrepen zijn er drie varianten”, zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS. “De ergste van de drie heeft toegeslagen. Dat betekent dat er ook paarden doodgaan.”

Dat het virus uitbrak op een topsportevenement in Valencia is een complicerende factor. Fledderus: “Het gebeurde op een plaats waar heel veel paarden bij elkaar zijn. In elk geval meer dan zevenhonderd. Van alle Nederlanders die er waren, zitten nog drie ruiters daar in quarantaine. Enkele van hun paarden vertonen lichte verschijnselen, de andere zijn gezond.”

Vier paarden overleden

In drie andere landen dan Spanje, waar inmiddels vier paarden aan het virus zijn overleden, zijn gerelateerde uitbraken gemeld. In Nederland is nog geen sprake van een grote uitbraak, al kent Fledderus nog niet alle details. “Ik weet ook dat het ministerie de situatie al sinds vorige week nauwlettend in de gaten houdt”, zegt Fledderus. “Maar van een vervoersverbod is in Nederland in elk geval nu nog geen sprake.”

Voor de topsport zitten er ook grote nadelen aan de ingreep van de FEI. Fledderus: “Vooropgesteld, het is een heel verstandige beslissing om alles plat te gooien. Maar de consequenties zijn groot. Vanwege het coronavirus hebben de ruiters al heel weinig kansen gehad om topwedstrijden te rijden. De voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio stond al onder druk. Daar komt dit nog bij. En wie zegt mij dat het eind maart voorbij is.”

Dutch Masters gaat niet door

Als gevolg van de internationale maatregel kan het topevenement de Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, niet doorgaan. “Heel vervelend”, zegt Fledderus. “Vorig jaar werd het vanwege corona ook op het laatste moment afgelast. Verder treft deze ingreep echter de wedstrijdkalender in Nederland niet zo direct. Wij mochten door de coronamaatregelen al vrijwel geen wedstrijden organiseren.”

Lees ook:

Hoe de pandemie de Olympische Spelen zal veranderen

De coronacrisis maakte duidelijk dat de internationale olympische sport in 2021 op zoek moet naar een nieuwe vorm, zoals dat na grote oorlogen eerder ook gebeurde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden