Hip hop en meer

Revolt Aagainst Reason. Barbarity 004. The Source. World Circuit. WCD 004. Caribbean Beat Vol. 1. Int 3112 2.

STAN RIJVEN

"Ahlam is een denkbeeldige reeks gebeurtenissen die uit de hemel komt vallen over de ghetto's van Marrakech" , zo laat het kwintet weten op zijn debuut 'Revolt Against Reason'. Een rake typering, want de krachtige experimenten verbinden het aardse met het hemelse. Rauwe raps, gierende gitaren en stuwende samples wisselen ze kaf met lichtvoetige mandolines onder kringelend repeterende zang. Een verrassende plaat, die de Marokkaanse berbertraditie vanzelfsprekend mixt met het grotestadsgeluid van New York.

Ali Farka Toure vertegenwoordigt het tegendeel. De fabelachtige gitarist weet in weinig noten een hele wereld uit te drukken. Op 'The Source' vervolmaakt hij zijn Malinese troubadour-rol met intense bluesmuziek, die hem al eerder het predikaat van Afrikaanse John Lee Hooker opleverde. Naast zijn vaste begeleider, een piepjonge percussionist die met fijne stokjes de kalebas ritmisch aantikt, duelleert Toure met het Amerikaanse bluesfenomeen Taj Mahal. Een samenwerking die gloedvol uitpakt in bevlogen muziek vol rust en warmte. 'The Source' voegt een nieuwe dimensie toe aan de ontwikkeling van Afro-Amerikaanse muziek.

'Caribbean Beat Vol. 1' barst daarentegen van Afro-Caraibische klanken. Voor deze bloemlezing van tien jaar Antilliaanse Feesten, het belangrijkste Caraibische festival op het Europese continent, baseerden de samenstellers hun selectie op geografische spreiding en kwaliteit. Vandaar een rondreis van Martinique naar St. Lucia om via de Dominicaanse Republiek op Reunion te belanden: in totaal dertien verschillende stijlen en landen.

Stuk voor stuk bezitten de nummers een hoge dans- en luisterwaarde. De Jamaicaanse skapionier Laurel Aitken doet niet onder voor het Surinaamse Caribbean Combo, Macario Prudencia uit Curacao niet voor de Dixie Band uit Haiti. Dankzij de ontspannen sfeer die altijd in het Belgische Hoogstraten heerst, komen alle groepen live tot ongekende prestaties. Oftewel: alle dertien goed, voor willekeurig welk feest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden