Hip en gifvrij wonen in een huis van stro

Nederland kent tachtig strobouw-gebouwen. De voordelen zijn legio. Stro isoleert, is brandwerend en ongedierte trekt er de neus voor op.

De vormgeving en kleurrijke fotografie doen denken aan zo'n fraai uitgevoerd kookboek, met de foto van een lekker gerecht op de cover. In 'Bouwen met stro' echter geen staalkaart van taarten, maar van huizen die zijn opgetrokken uit de 'reuzenbakstenen van de natuur'. Zo noemt de auteur van het boek, de bekende strobouwarchitect Michel Post, de strobalen waarmee hij liefst elk nieuw huis in Nederland zou willen bouwen.

Wie alle voordelen van bouwen met stro en (afwerken met) leem tot zich laat doordringen, begrijpt steeds minder waarom niet alle nieuwbouwhuizen in Nederland van stro worden gemaakt. Stro is natuurlijk, biologisch, duurzaam materiaal. Het is een restmateriaal uit de landbouw, dichtbij - bij de boer om de hoek - verkrijgbaar. Stro is uitstekend isolerend én brandwerend, het is onaantrekkelijk voor muizen en ander ongedierte, heeft een lange levensduur en is niet duurder dan 'normale' bouwmaterialen.

Bovendien is het klimaat tussen strobalen muren aangenaam. Huizen van stro hebben iets wat traditioneel gebouwde huizen missen. Waarschijnlijk wordt dat prettige klimaat veroorzaakt door een combinatie van factoren: het gebruik van natuurlijke materialen, de afwezigheid van giftige stoffen, de kwaliteit van de lucht dankzij de 'dampopen' muren, de demping van het geluid in de dikke stromuren, en ook de vaak verrassend originele en oogstrelende architectuur.

Hoe aantrekkelijk dat allemaal mag klinken, je moet natuurlijk ook verstand hebben van het ontwerpen en bouwen met strobalen. Post is zeker niet meer de enige architect in Nederland die graag en goed met stro bouwt, maar de strobouwarchitecten vormen nog altijd een kleine minderheid in de bouwwereld. Het feitelijke bouwen met strobalen is op zich geen moeilijke klus, al moet je als zelfbouwer natuurlijk wel goed weten wat je doet. Zonder workshops vooraf en een ervaren strobouwer als supervisor kun je er maar beter niet aan beginnen.

Materiaal om op grotere schaal met stro te gaan bouwen, is er in landbouwland Nederland natuurlijk in overvloed. Jaarlijks wordt er op de akkers 900.000 ton stro geproduceerd. In theorie is dat voldoende om er de muren van ongeveer 75.000 vrijstaande eengezinshuizen uit op te trekken. Maar zover zijn we nog lang niet. Van hippie-achtig is strobouw inmiddels opgeschoven richting hip, maar dat betekent nog niet dat er sprake is van grootschalige toepassing. Wel groeit het aantal gebouwen in Nederland dat uit stro is opgetrokken volgens auteur-architect Michel Post 'exponentieel'. Het eerste strobouw-huis in Nederland met een bouwvergunning is The Butterfly House van Jan Sonneveld in het Zeeuwse Ouwerkerk, dat in 1998 werd voltooid. Het is een van de ongeveer tachtig strobouw-gebouwen die er momenteel in Nederland staan.

Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan 10.000 gebouwen gemaakt van stro. Van de strobouwprojecten in Nederland laat het boek er negentien zien: veel foto's van exterieur, interieur en bouwproces, met begeleidende persoonlijke teksten van de bewoners-opdrachtgevers.

Verder geeft Post, die ook voorzitter is van de Vereniging Strobouw Nederland, in het boek informatie over de geschiedenis van het bouwen met stro, over de verschillende bouwtechnieken en de Nederlandse regelgeving op bouwgebied.

Michel Post: Bouwen met stro - Nederlandse huizen van ecologisch materiaal. Uitgeverij Aeneas, 144 blz., 24,95 euro.

Zelf het strogevoel opsnuiven
Tijdens 'Urban Campsite', van 16 augustus tot 30 september 2013 in Amsterdam-Noord, stellen kunstenaars een paar weken lang hun mobiele kampeerplaatsen beschikbaar op camping Vliegenbos. Behalve zelfgemaakte, deels gerecyclede tenten, caravans, hanghutten enzovoorts, staan er ook strohuisjes op het terrein waarin mensen kunnen overnachten, om zo en passant het strogevoel te proeven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden