Hindostanen negeren problemen niet langer

Dood 17-jarige Rishi schudt gemeenschap wakker die liever alleen succesverhalen hoort

Het waren er niet zoveel als de ruim 1300 die werden verwacht, maar de 250 overwegend Surinaamse Hindostanen die zaterdagavond in Den Haag samenkwamen om de dood van Rishi te herdenken, vormden een groep die eerder onzichtbaar bleef. Ook binnen de eigen gemeenschap.

De politiekogel die de zeventienjarige Rishi ruim een week geleden doodde, veroorzaakte op internet en op straat felle en agressieve reacties tegen de gevestigde orde. De politieman die de fatale kogel afvuurde, werd bedreigd. Zijn collega's werden op straat voor moordenaar uitgemaakt. Bijna duizend mensen bezochten de uitvaart van de overleden jongen. De demonstratie dit weekeinde in het wijkpark Transvaal was tot nu toe het hoogtepunt: Surinaamse Hindostanen gingen de straat op, ze demonstreerden tegen politiegeweld.

Hindostanen die bekend staan als gezagsgetrouw, toonden zich een week lang vijandig tegenover de overheid. Dat is nieuw voor deze groep, die in Den Haag tien procent van de bevolking vormt, en landelijk één procent. Honderden vrienden, kennissen en sympathisanten schaarden zich als één blok achter de doodgeschoten jongen.

Rishi was een jongen met problemen. Hij had een strafblad, is verdachte geweest in verschillende zaken, was al jaren bekend bij jeugdzorg en had een alcoholprobleem . "Rishi staat symbool voor een groep jongeren die aandacht nodig heeft. Die heeft nu een stem", zegt Geeta Girdhari, oprichter van de It's Me Foundation die met jongeren werkt die een extra steuntje in de rug nodig hebben. "Rishi is twee keer vermoord. Eerst door een politiekogel, daarna een karaktermoord in de media door hem als een crimineel af te schilderen. Maar als gemeenschap laten we zien dat dit vreedzaam kan, zonder rellen", zegt de Hindostaanse die sprak tijdens de demonstratie.

Rishi is de personificatie geworden van een groep Hindostanen die niet zo geslaagd is als de gemeenschap zich graag voordoet. Hindostanen willen zich namelijk graag profileren als een succesvolle, hoogopgeleide groep, zegt hoogleraar Hindostaanse migratie Chan Choenni van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "De gemeenschap heeft het liever over de succesverhalen. Maar ze negeren de 'losers', die werkloos, niet hoogopgeleid en arm zijn en kampen met problemen als werkloosheid en depressies. Hen negeren is kwalijk, want deze groep is groter dan de Hindostanen willen toegeven."

Volgens Choenni is het niet zo dat Hindostanen het veel beter doen dan de autochtone Nederlanders. Hooguit bijna net zo goed, vergeleken met andere minderheidsgroepen. Dat betekent dat de meerderheid ook binnen deze gemeenschap het vmbo en het mbo bezoekt. "Maar wat we horen, zijn de verhalen over de ingenieurs, juristen en artsen, over hoge Citoscores en academische opleidingen." Jongeren staan daardoor onder hoge druk om te presteren. Die druk is volgens verschillende GGD-onderzoeken in het afgelopen decennium een van de belangrijkste redenen voor zelfdoding, waartoe Hindostaanse jongeren van alle jongeren het vaakst een poging doen.

De nadruk op de succesverhalen en de goede integratie zorgden er tot nu toe voor dat Rishi en zijn vrienden onder de radar van de gemeenschap bleven. Terwijl uit de dagelijkse praktijk van de politie blijkt dat voor deze groep huiselijk geweld, oplichting en ook drugshandel en jeugdbendes geen onbekende fenomenen zijn. "Lastig is dat deze groep in de statistieken ondersneeuwt, omdat ze onder het kopje 'Surinamers' vallen", zegt Choenni.

De dood van Rishi heeft dus als 'wekker' gefungeerd voor de op het oog 'rustige, goed geïntegreerde' Hindostaanse gemeenschap. Een van de ondersteuners van de demonstratie, voorzitter Amar Soekhlal van het Surinaams-Hindostaanse museum Sarnamihuis: "Er is een groep binnen de gemeenschap die we niet kennen, waar we van schrikken, voor wie we iets moeten bedenken, maar bovenal die we moeten omarmen".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden