Hindoes wreken zich op moslims in India

NEW DELHI - Menigten hindoes hebben gisteren moslims en hun eigendommen aangevallen uit wraak voor de aanslag, afgelopen woensdag, op een trein in de Indiase deelstaat Gujarat. Er vielen zeker zestig doden bij de wraakactie en de strijdkrachten staan klaar om in te grijpen op de 26 plaatsen waar al een uitgaansverbod van kracht is geworden.

Minister van defensie George Fernandes brengt vandaag een bezoek aan de westelijke deelstaat. Speciale eenheden van de grenspolitie zijn al in steden in Gujarat aangekomen om de belaagde politie te helpen. De premier van Gujarat, Narendra Modi, heeft de strijdkrachten om assistentie gevraagd.

Parlementsvoorzitster Sonia Gandhi heeft president Vajpayee met klem verzocht het leger in te zetten. Haar Congrespartij meent dat het aantal doden in Gujarat op zeker 150 ligt. De partijleider in Gujarat, Amarsinh Chaundhry, heeft de regering er van beschuldigd stilzwijgend achter de brandstichters te staan. De Indiase regeringspartij BJP deelt veel meningen met de extremistische hindoepartij VHP. Aanhangers van deze partij zetten gisteren aan tot de geweldplegingen tegen de moslims.

Premier Atal Behari Vajpayee heeft de VHP tot kalmte gemaand en gevraagd af te zien van plannen om een hindoetempel op de ruïnes van een moskee in Noord-India te bouwen.

In de trein die woensdag in Godhra door moslims werd aangevallen en in brand gestoken, zaten vooral VHP-aanhangers die terugkeerden van een reis naar Ayodhya, ruim 500 kilometer ten oosten van de hoofdstad New Delhi. Er vielen 58 doden in Godhra. In Ayodhya vernielden fanatieke hindoes in 1992 een historische moskee. De VHP wil op die plek de hindoetempel bouwen.

Hindoefanatici vielen na de treinbrand op verschillende plaatsen in Gujarat moslims aan.

Bij onlusten, moordpartijen en plunderingen in bijvoorbeeld Achmadabad was de politie gisteren in een aantal gevallen niet bij machte iets tegen de menigte te ondernemen. De politie heeft orders te schieten op relschoppers en heeft gisteren zeker zes mensen doodgeschoten.

Onder de slachtoffers van de brandstichtende bendes zijn bijvoorbeeld achttien moslims uit één wooncomplex in Meghaninagar. Delen van de islamitische wijken van Achmadabad zijn volledig platgebrand.

De VHP is kennelijk niet van plan in te binden. De partij liet gisteren weten klaar te zijn om desnoods een confrontatie aan te gaan met de regering. Die heeft de plaats waar de moskee van Ayodhya stond afgegrendeld en zal de fanatieke hindoes ter plaatse de komende dagen proberen te overreden te vertrekken.

Als dat niet lukt worden ze verwijderd. De VHP wil daar niets van weten en wil 15 maart met de bouw beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden