Hindoes: houseparty ontheiligt Holifeest

'Er wordt geld verdiend door met religieuze symbolen te zwaaien'

MARIJE VAN BEEK

Hindoes komen in opstand tegen het housefeest 'Holi Festival Of Colours'. Het festival, dat morgen in de Amsterdam Arena plaatsvindt, is losjes gebaseerd op het hindoeïstische Holifeest. Net als op de religieuze feestdag kunnen de festivalgangers er met felgekleurd poeder strooien.

Hiermee wordt het Holifeest ontheiligd, vindt Radj Bhondoe, voorzitter van de hindoeraad. Hij noemt het festival 'blasfemisch', 'schandalig', en 'zeer te betreuren'. "Er wordt geld verdiend door met onze religieuze symbolen te zwaaien. Aan het Holi-feest liggen religieuze beginselen ten grondslag, waarmee je niet zomaar in het rond kunt gaan feesten."

Het 'Holi Festival Of Colours' is overgewaaid uit Berlijn, waar het een groot succes was. Komend jaar strijkt het festival in heel Europa neer. In augustus is er een tweede Nederlandse editie in Utrecht. Doel is, volgens de website, 'de stemming van deze Indiase traditie oppakken'. Maar volgens Bondhoe wordt het eigenlijke doel van het feest veronachtzaamd: bezinning. "Dat is niet te verenigen met een ordinair dansfeest, en de losbandige sfeer van de housescene, waar men bezig is met drugs, seks en alcohol. Met een beeld van Jezus of Maria ga je ook niet zo om. Dit doet pijn."

Gekwetst is ook de studentenvereniging Hindoe Studenten Forum Nederland. Voorzitter Madhu Soekhai stoort zich er aan dat een van de hoofdsponsors van het festival een biermerk is. "Ik vind het verdrietig dat zo'n mooi en puur feest misbruikt wordt. Je ondermijnt de fundamentele waarden van het hindoeïsme. Het bedrijf kan wel zeggen dat het de bedoeling is 'eenheid' te verspreiden, maar ze vergeten het concept van reinheid." Soekhai hoopt dat de organisatoren zich bezinnen. "Als ze zich echt verdiepen in het hindoeïsme zit er maar een ding op: van het concept afstappen."

De Haagse hindoepriester Attry Ramdhani sluit zich daar bij aan. Hij heeft de organisatie verzocht het festival een andere naam te geven, en af te zien van het gebruik van het kleurenpoeder.

Voor de festivalorganisatoren is het reden om het gesprek aan te gaan met de hindoe-organisaties. Woordvoerder Maxim Derenko: "Ons doel is juist het verspreiden van tolerantie en respect. Dus ze kunnen wel zeggen dat we hen kwetsen, maar dat doen we niet. Wij willen graag van de hindoes leren." Of hij wil overwegen de naam aan te passen of van het poedergooien af te zien? "Daar kan ik nog niets over zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden