Hindoe-nationalisten leggen eed af in het Sanskriet

De BJP draagt met 'sanskritisering' uit dat India in de kern hindoeïstisch is. Dit leidt tot veel onrust bij niet-hindoes.

De verkiezing van Narendra Modi in India heeft niet alleen een politieke aardverschuiving teweeggebracht, maar heeft ook invloed op de taal. De hindoe-nationalisten van Modi's BJP-partij nemen afscheid van het Engels als voertaal, en richten zich op 'echte' Indiase talen.

Dat bleek bijvoorbeeld de afgelopen dagen, toen de 542 nieuwe parlementsleden werden beëdigd. Meer dan twintig parlementariërs, onder wie een aantal BJP-ministers, spraken hun eed uit in het Sanskriet. Opmerkelijk, want hoewel Sanskriet een van de 22 officiële talen van India is, heeft het de status van Latijn: in 2011 waren er 50.000 Indiërs die het als moedertaal opgaven.

De reden voor de 'sanskritisering' van de eedaflegging is dan ook een politieke. Het Sanskriet is de taal van het hindoeïsme - van de oude teksten als de Bhagavad Gita, de Ramayana en de Veda's. De BJP roemde de taal in haar verkiezingsprogramma, en dat is niet voor niets, zeggen critici. "Dit is symboliek van de BJP waardoor ze zich identificeert met Hindutva", aldus een hoogleraar Sanskriet in The New York Times.

Hindutva is het idee dat India in de kern een hindoeïstische samenleving is, waaraan aanhangers van andere geloven (bijvoorbeeld de honderd miljoen moslims) zich ondergeschikt moeten maken. Dat in de BJP dit gedachtengoed veel aanhang heeft, zorgt sinds de verkiezingsoverwinning van de partij dan ook voor veel onrust onder niet-hindoes.

Overigens profiteert niet alleen het Sanskriet van de BJP-overwinning, ook het Hindi lijkt een prominentere plaats te krijgen. Zo kozen sommige parlementariërs uit deelstaten met een eigen moedertaal ervoor hun eed in het Hindi af te leggen, in plaats van in het Engels of hun eigen taal. Modi zelf, die zich volgens mensen die het weten kunnen prima in het Engels verstaanbaar kan maken, spreekt Hindi en gebruikt een tolk als hij met Engelstalige staatshoofden praat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden