Hindoe-nationalisme India eist moslimdode

De inmiddels gearresteerde dader zette een tweede clip online, waarin hij verklaart zijn daad te hebben begaan om 'de eer van hindoes te beschermen tegen moslims'.  Beeld x
De inmiddels gearresteerde dader zette een tweede clip online, waarin hij verklaart zijn daad te hebben begaan om 'de eer van hindoes te beschermen tegen moslims'.Beeld x

Intolerantie neemt toe in India. Een gefilmde moord door een hindoe op een moslim vanwege een theorie rond 'liefdesjihad' illustreert dat.

De politie in de West-Indiase deelstaat Rajasthan heeft een hindoe gearresteerd die kennelijk om religieuze redenen een moslim heeft vermoord. De moord veroorzaakt ophef in India, waar groeiend hindoe-nationalisme steeds vaker leidt tot geweld tegen moslims en andere minderheden.

De gearresteerde hindoe beukte eerst met een hak, een stuk landbouwgereedschap, in op zijn om hulp roepende slachtoffer. Daarna overgoot hij de man met brandstof en stak hem in brand. De moordenaar liet zijn gruweldaad door een medestander filmen, waarna de video op internet werd gezet.

Verleiden

Vervolgens zette de dader een tweede clip online, waarin hij verklaart zijn daad te hebben begaan om 'de eer van hindoes te beschermen tegen moslims'. Hij waarschuwt andere moslims: "Dit is wat er met je gebeurt als je 'liefdesjihad' bedrijft in ons land".

De term 'liefdesjihad' die door de moordenaar in zijn video wordt gebezigd, wordt in India vaak gebruikt door de RSS, een fascistoïde hindoe-nationalistische groepering, en ook door aanverwante clubs. Zij beschuldigen moslims, die 13 procent van de bevolking uitmaken, van een complot om hindoevrouwen te verleiden en tot moslima's te maken.

De hindoenationalistische regeringspartij BJP van premier Narendra Modi, die sinds 2014 aan de macht is, komt voort uit deze RSS en is er aan gelieerd. De beweging heeft haar invloed de laatste jaren dan ook fors uitgebreid. Aanhangers van de RSS en verwante groepen beheersen steeds meer overheidsinstanties, waaronder de ministeries van financiën en binnenlandse zaken.

Hindoeradicalen

Hoewel onafhankelijke experts waarschuwen dat de 'liefdesjihad' vrijwel zeker een hersenspinsel is en dat de verhalen hierover leiden tot spanningen en geweld, stoken hindoeradicalen het vuur juist verder op. Volgens een recent bericht van persbureau Reuters doet de Indiase terreurbestrijdingsdienst Nia in de zuidelijke staat Kerala, waar relatief veel moslims wonen, ook onderzoek naar de liefdesjihad.

De dienst zou daar in ruim twee jaar tijd tientallen interreligieuze stellen hebben verhoord over hun huwelijk.

Volgens de Communistische Partij, die aan de macht is in Kerala, hopen de hindoenationalisten met dit onderzoek religieuze verdeeldheid te zaaien, om de hindoes in de deelstaat bij de volgende verkiezingen achter zich te krijgen. Maar een communistische parlementariër verzekerde laatst dat dit niet gaat lukken. "We zullen hen verslaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden