'Hinderlijk volgen is in strijd met de wet'

GRONINGEN (ANP) - Het persoonsgericht verstoren van potentiële terrorismeverdachten in opdracht van de burgemeester is in strijd met de wet. Dat zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

,,De dreiging van terrorisme betekent niet dat de overheid mag handelen in strijd met haar eigen wetten'', stelde Brouwer dinsdag in zijn oratie.

Persoonsgericht verstoren, ook bekend onder de naam hinderlijk volgen, is een relatief nieuw wapen in de strijd tegen terrorisme. Potentiële verdachten van terrorisme worden openlijk dag en nacht in de gaten gehouden. Het doel is een persoon onbruikbaar maken voor een eventueel terroristisch netwerk.

Al anderhalf jaar gangbaar

Naar verluidt gaat het om een werkwijze die in Nederland al anderhalf jaar gangbaar is en bij tientallen mensen wordt toegepast. De politie post voor hun woningen, belt regelmatig aan om te kijken of betrokkene thuis is en volgt ze op straat. Bezoek wordt aangesproken en het is niet ondenkbaar dat buurtbewoners het verzoek krijgen verdachte zaken rond de woning van de persoon te melden.

Persoonsgericht verstoren betekent volgens Brouwer een ,,zware inbreuk op de persoonlijke levenssfeer''. Als het gebeurt in privé-woningen, is dat in strijd met de Grondwet, meent de hoogleraar. Het is volgens hem juridisch ontoelaatbaar om de nationale veiligheid te vereenzelvigen met de plaatselijke openbare orde, waar de burgemeester over gaat.

De methode van het hinderlijk volgen was vorig jaar al inzet van een kort geding. De voorzieningenrechter bepaalde toen dat de politie in Amsterdam een jonge, tot de islam bekeerde vrouw niet meer mag 'verstoren'. De verstoringsmaatregelen waren volgens de rechter een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden