Hilversums parochiebestuur bant kunst uit de kerk

De orgelbespeling door Zsuzsa Elekes was voorlopig het laatste concert dat in de Hilversumse Clemenskerk kon worden georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Clemens.

Deze stichting heeft zich sinds 1993 beijverd deze unieke Rooms-Katholieke parochiekerk aan de Bosdrift te behouden. Het lot van de Clemenskerk lijkt echter bezegeld te zijn, nu het Bisdom Haarlem besloten heeft dat deze kerk dicht moet en dat op 6 oktober de laatste viering zal worden gehouden. De Clemens-parochie fuseert dan met die van de St. Jan de Evangelist, gevestigd in een onbeduidend nieuwbouwkerkje dat op geen enkel punt de vergelijking kan doorstaan met de vele artistieke kwaliteiten van de Clemenskerk; het bezit bijvoorbeeld niet eens een pijporgel.

Wat men opgeeft is een in meerdere opzichten uniek kerkgebouw, dat in 1913 in neo-Byzantijnse stijl ontworpen werd door Jac. van Gils en dat vergroot werd door Jos Cuypers. Stedebouwkundig heeft de ruime, fraai-geproportioneerde kerk een grote betekenis, door het feit dat Dudok zich door de architectuur liet inspireren voor het ontwerp van de omliggende woonwijk. Afbraak van het gebouw ten gunste van projectontwikkeling zou het hart wegnemen uit deze buurt. Architectonisch is dit gebouw uniek in Nederland en het heeft kunsthistorische betekenis door de prachtige gebrandschilderde ramen uit het atelier van Max Weiss. Van betekenis is verder het Steinmeyer-orgel uit 1923. Na de sloop van de Amsterdamse Prinsessekerk is dit, met het orgel uit de Adventskerk in Alphen a/d Rijn, het enige nog originele instrument van deze Duitse orgelbouwer in ons land. Het verkeert nog in originele staat, functioneert uitstekend, en is fraai van klank. Hoewel het vermoedelijk wel een goede bestemming zal vinden, zou het zeer jammer zijn dit oorspronkelijk voor deze kerk gebouwde en hierop geïntoneerde instrument te verplaatsen.

Nu het Bisdom de kerk gaat afstoten ligt de enige reddingsmogelijkheid dat het gebouw de status van rijksmonument krijgt. De aanvraag daartoe loopt nog en met name de dienst monumentenzorg van de gemeente Hilversum dringt aan op het toekennen van die status. Het parochiebestuur van de Clemenskerk blijkt daarentegen niet geïnteresseerd in de schoonheden van het eigen kerkgebouw en laat de oren hangen naar besluit van het bisdom.

Kennelijk streeft men naar een geruisloze fusie en stelt men mede daarom de kerk vanaf heden niet langer beschikbaar voor culturele activiteiten, zoals concerten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden