Hilversums gymnasium gaat Chinees examineren

HILVERSUM (ANP) - Als eerste school in Nederland gaat het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum Chinees als examenvak aanbieden. Staatsscretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de school daarvoor toestemming gegeven.

In 2010 doen de eerste leerlingen examen met Chinees in het pakket. Hoeveel dat er zullen zijn, kon plaatsvervangend rector Hans Crum donderdag niet zeggen. ,,Maar momenteel zijn er zeventien leerlingen met Chinees bezig.''

Leerlingen hebben zelf het initiatief genomen om Chinees op het onderwijsprogramma te plaatsen. Crum: ,,Uit een conferentie kwam naar voren dat daar behoefte aan was. Zoals de leerlingen ook het gevoel hadden dat ze beter moeten worden voorbereid op de multi-culturele samenleving.''

Uitwisseling

Van Bijsterveldt heeft de school tevens toestemming verleend om het vak Chinees in de onderbouw als gelijkwaardig aan Frans of Duits aan te bieden. De school, die 710 leerlingen telt, beschouwt dit besluit als een erkenning van het belang van het vak Chinees in het Nederlandse onderwijsprogramma.

Anderhalf jaar geleden is de school begonnen met 25 leerlingen die voor het Chinees kozen. Zeven haakten er af. ,,Dat valt niet tegen'', zegt Crum. ,,Dat Chinees heel moeilijk is, ervaren de meeste scholieren niet zo.'' Het gymnasium werkt samen met de Chen Jinglun Highschool in Peking. De samenwerking zal leiden tot een uitwisseling van leerlingen en docenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden