Hilversum praat erg graag over zichzelf

WILLEM PEKELDER

Bij Eva Jinek was het dit seizoen een tsunami aan tv-sterren. En die zaten er meestal maar met één doel: reclame maken voor zichzelf. Jan Slagter voor 'We zijn er bijna', Goedele Liekens voor haar sekslessen op de Britse tv, en Rob Geus en Thijs Zeeman voor 'Red mijn vakantie'. Op 14 augustus schoven er zelfs vier tv-collega's tegelijk aan: Maarten van Rossem, Di-rect, Kees van der Spek en Tineke Schouten.

Nu was het wel sympathiek van Schouten dat ze ook een beetje oog had voor anderen. Ofschoon ook die 'anderen' weer van de buis afkomstig waren: het jubilerende 'Ik vertrek'. En verder ging het natuurlijk vooral over Tineke's nieuwe show 'Gewoon doen'.

Zelfs voor BN'ers zonder verse waar is er bij Jinek ruimte aan tafel. Bijvoorbeeld in de rol van deskundige. Max Westerman besprak de corruptie in Brazilië en Roelof Hemmen de jacht. Of je bedénkt gewoon een 'probleem' om een tv-collega heen, zoals: is Gerard Joling nu presentator of zanger? Boeiend!

Het is het Drosteblik-effect ten top: Hilversum praat over Hilversum. En hoe? Gesprekjes in de trant van: "Waarom is er zo weinig freestyle op tv?" Antwoord: "Weet ik niet." Zo verliep het interviewtje dinsdag tussen Jinek en de BNN'ers Jan Versteegh en Geraldine Kemper over hun nieuwe show (jawel, alweer) 'The freestyle games'.

Een slap seizoen. Waarom verlaagt een publiek programma dat het gesprek van de dag wil bepalen zich tot een commercieel uithangbord? Jinek (vanavond voor het laatst) kan beter. Zelfs in komkommertijd. Het ergste van al die Hilversumse navelstaarderij is dat de kijker er voor Piet Snot bij zit. Wat kan óns het schelen wat Jan Versteegh vindt van Willem Holleeders mislukte sollicitatie bij omroep PowNed? Hoe incrowderig wil je het hebben?

Aan hetzelfde euvel lijdt 'Linda's Zomerweek'. Deze keer zat Tjitske Reidinga er, met wie Linda de Mol samen in 'Gooische vrouwen' heeft gespeeld. En dat zouden we weten ook. We zagen beelden van de twee actrices in de populaire RTL4-serie, omlijst door conversaties als: "Die Claire uit 'Gooische vrouwen' staat toch wel erg ver van je af, hè Tjitske, want jij bent altijd wel een knoop kwijt of zo."

Of het ging over de Reidinga's scheiding, waarover De Mol wist te melden dat Tjitske's ex 'toch ook geen klootzak' was. Wie is die ex? Ik ken hem niet. U wel? Typisch weer zo'n gevalletje van buitensluiting. Of deze: "Tjit, je hebt drie leuke jongetjes, wat zou je ervan denken als ze zeiden: ma, we gaan op wereldreis." Een echte Tjit-chat werd het, met beelden van een heel jong 'Tjitje' uit 'Achterwerk in de kast'. Dat was dan wel weer schattig. Tegenwoordig kijkt ze graag naar omroep Max. Wordt ze zo lekker rustig van.

Nog meer privé-tv met Ali B, de andere gast. Die was vroeger verliefd op Patty Brard, zei hij. "Helaas is ze nu een beetje doorgeslagen." Daar moesten de twee 'Gooische vrouwen' hartelijk om lachen. En toen kwam De Mol ook nog op de proppen met dat flesje tabasco dat Reidinga altijd in haar handtas draagt.

Verschil met 'Jinek' is dat de gesprekken van De Mol tenminste amusant zijn. Zij heeft ook niet de bedoeling ons iets wijzer te maken over de wereld, een pretentie die Eva Jinek wél zou moeten hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden