Hilversum kan weer even vooruit. Vraag is alleen: hoe lang nog?

Met de komst van de in de schoot van het Telegraaf-concern geboren omroep WNL en het aan het weblog GeenStijl.nl gelieerde PowNed is in ieder geval het bewijs geleverd dat de Publieke Omroep niet het gesloten bolwerk is waar menigeen haar voor hield. Er is ruimte voor nieuwkomers, rechts getinte nieuwkomers zelfs (als die term nog wat zegt). En minstens zo belangrijk, er bleek verkeer in twee richtingen mogelijk, want gelijktijdig met hun komst wees minister Plasterk de aspirant-omroep Llink de deur.

Belangrijker is dat met WNL en PowNed de Publieke Omroep wat dichter in de buurt lijkt te zijn gekomen van het aloude ideaal van een pluriform bestel dat de pluriformiteit van de samenleving weerspiegelt. Daar leek, als we sommige critici mogen geloven, behoorlijk de klad in te zijn gekomen, met actualiteitenrubrieken die naar een woord van EO-directeur De Boer drie keer de Volkskrant op de buis brachten, zijn eigen omroep niet uitgezonderd. De oud-fractievoorzitter van het CDA, Maxime Verhagen, meende om die reden zelfs directe omroepverkiezingen te moeten bepleiten, in de hoop daarmee de ’eenheidsworst-berichtgeving’ te doorbreken.

Deze aanvallen op Hilversum zijn en waren zwaar overdreven. Hilversum als zogenaamde linkse kerk omdat Vara-iconen als Paul Witteman en Clairy Polak er zo’n zwaar stempel op drukken? Mogen ze als representant van een linkse omroep? Nee, als de kritiek van Verhagen c.s. al hout snijdt, komt dat doordat de andere het hebben laten afweten. Als de Tros zich echt zou hebben geprofileerd, dan zou een Wakker Nederland geen been hebben gehad om op te staan.

Veel wezenlijker is de dreiging die uitgaat van de jacht op kijkcijfers, onder druk van de politiek en de commercie. Hilversum moet kijkcijfers genereren om financieel te kunnen bestaan. Die druk zorgt ervoor dat de omroepen de grote thema’s en de politieke controverses links en rechts laten liggen. Daar hebben de meeste kijkers nu eenmaal geen boodschap aan. Die willen amusement en veel human interest dicht bij huis.

Aan WNL en PowNed de taak om, zoals ze zelf aankondigen, voor ’een frisse (tegen)wind te zorgen’. Of het hen ook lukt? Het zal erom spannen, want ook voor hen geldt dat de kijkcijfers onverbiddelijk zijn en de net-coördinatoren oppermachtig. Hoe dan ook, Hilversum kan weer even vooruit. Vraag is alleen: hoe lang nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden