'Hilversum draait om geld, maar meer nog om macht'

Joop Daalmeijer: 'Het gevoel dat je samen iets maakt, is er niet in Hilversum.' ©Mark Kohn Beeld
Joop Daalmeijer: 'Het gevoel dat je samen iets maakt, is er niet in Hilversum.' ©Mark Kohn

De omroepen kunnen best bezuinigen, zegt Joop Daalmeijer die na veertig jaar afscheid neemt van 'Hilversum' en met pensioen gaat. Er zitten hier en daar te veel mensen. Niet dat ze uit hun neus zitten te eten, maar een tandje harder werken kan best, vindt de zojuist afgetreden directeur van de NTR.

Geld, macht en ego's, daar draait het volgens hem om in Hilversum. "Het gevoel dat je samen iets maakt, is er niet. Neem de ICT. Elke omroep heeft zijn eigen software, die ze zelf aankopen. Waarom is er niet één ICT-systeem in Hilversum? Mensen weigeren het over te dragen aan een centraal punt. Je macht wordt iets minder. Dat zal dan wel, maar het komt de programma's ten goede Dat is het enige dat telt."

"Bezuinigen kan best", zegt Daalmeijer. "Maar het is nooit goed, want je neemt afscheid van collega's. Bij de fusie met NPS, Teleac en RVU moesten negentig mensen vertrekken. Dat is het ergste wat er is. Maar we hebben samen het kabinet gekozen, dus dan heb je dat te volgen. Mijn kabinet is het niet, maar het zit er wel."

Treurig noemt Daalmeijer het lot van de 'weerloze' Wereldomroep, waar hij ooit hoofdredacteur was. "Ze hebben geen vereniging en hier in Hilversum houdt eigenlijk niemand van ze. Er zitten daar veel mensen die niet uit Nederland komen. Waar moeten zij heen met hun protest? Als de Wereldomroep een kleine organisatie wordt, moeten ze ergens onderdak vinden. De organisatiestructuur doet er namelijk niet toe, het gaat om het product. Dat is waardevol. "

Dit is een verkorte versie van het artikel 'Het draait hier vooral om macht' uit Trouw van 8 september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden