Hiltje Begieneman (49)

Directiesecretaresse

Brummen

De 49-jarige Hiltje Begieneman was een van de eersten die zich een kleine tien jaar geleden zo noemde: zelfstandig directiesecretaresse. "Dat is meer dan alleen de agenda bijhouden van een directeur", zegt ze er direct achteraan. Begieneman helpt mee bij het opstellen van beleidsplannen, is een tijd geleden ingehuurd om een bedrijfsverhuizing te plannen en heeft onlangs bij een eenmansbedrijf het secretariaat opgezet. "Ik heb voor die zelfstandige projectontwikkelaar systemen bedacht waarmee hij zijn documenten het best kan archiveren."

In al die werkzaamheden, zegt Begieneman, wordt ze niet aangestuurd door haar opdrachtgevers. Maar daar denkt de Belastingdienst anders over. Toen Begieneman onlangs een van haar contracten voorlegde ter goedkeuring, kreeg ze te horen dat niet kon worden uitgesloten dat ze wordt aangestuurd. Bij uitvoering van secretarieel werk is er sowieso sprake van aansturing, vond de fiscus. En dus kunnen er sancties volgen. Voor haar en een van haar vier opdrachtgevers.

Begieneman herkent zich helemaal niet in die conclusie. Maar door twijfel bij de fiscus, leeft de wet DBA bij haar en veel andere zelfstandige directiesecretaresses enorm. Waar ze het meest voor vrezen: dat hun goedgekeurde zzp-contract, ofwel modelovereenkomst, alsnog tot sancties, naheffing belasting en boete, kan leiden. Zo schreef een medewerker van de Belastingdienst Begieneman: 'Ik benadruk in dit verband dat de in werkelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaande verhoudingen doorslaggevend zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden