Hillsongkerk stroomt vol dankzij muziek
Kerkband speelt voor uitverkochte Heineken Music Hall, critici vragen zich af waar de concertinkomsten naartoe gaan
De Australische muziekgroep Hillsong Worship speelde gisteravond voor een stijf uitverkochte Heineken Music Hall. Het gebeurt niet vaak dat evangelische muzikanten een van de belangrijkste muziekpodia van Nederland vol krijgen. Hillsong Worship begon ooit met het begeleiden van aanbiddingsliederen in de diensten van een Australische pinksterkerk. Inmiddels heeft de Hillsong Church vestigingen wereldwijd en boekt Hillsong Worship grote successen.
Het is vooral de presentatie die Hillsong succesvol maakt, denkt religiewetenschapper Miranda Klaver. "Popmuziek, grote evenementen zoals deze en reclame via sociale media. Het is allemaal innovatiever dan in de traditionele kerk", legt Klaver uit. Als religieonderzoeker van de Vrije Universiteit Amsterdam houdt ze zich al twee jaar bezig met de Hillsong Church. "Die muziek wordt bijvoorbeeld ook gespeeld tijdens de diensten. Dat spectaculaire spreekt jongeren aan."
Ook de sfeer in de Hillsong Church verschilt van die van traditionele kerken. Het is volgens Klaver erg uitnodigend. "Je stapt een club binnen, mensen maken een praatje met je en om je heen hangen spandoeken met de tekst 'Welcome home'. In welke kerk maak je dat nog mee?" Al die dingen zorgen ervoor dat de dienst op zondag van de Hillsongkerk in Amsterdam door meer dan duizend mensen wordt bezocht. "Hillsong geeft je het gevoel dat je welkom bent en dat hebben jongeren graag."
Klaver betwijfelt echter of veel mensen hun hele leven naar de diensten - in de Amsterdamse discotheek Escape en in het Tropentheater - blijven gaan. "Ik denk dat het sensationele op den duur verveelt en dat mensen dan verder kijken." Dan zijn er twee opties: terug naar de traditionele kerk, of het geloof vaarwel zeggen. "Je ziet bij Hillsong veel verloop. Er gaan ieder jaar mensen weg, maar er komen er ook weer net zoveel bij."
"Toch denk ik dat de kerk blij mag zijn met een voor jongeren aantrekkelijke kerkgemeenschap", zegt Klaver. "Zo blijven jongeren verbonden met het geloof. Het is niet voor niets een van de weinige groeiende kerken."
In 1984 werd de Hillsongkerk in Australië opgericht onder de naam The Hills Christian Life Centre. Inmiddels zijn er kerken in achttien steden wereldwijd, waaronder Londen en New York. Toen de muziek waarmee de kerk bekend werd doorbrak onder de naam Hillsong, werd de kerknaam omgedoopt naar Hillsong Church. In Australië krijgt de gemeenschap veel kritiek. Mensen vragen zich af waar de muziekopbrengsten van Hillsong United - vooral bekend van het nummer 'Tell the world' - naartoe gaan. Belasting betalen doen ze als geloofsgemeenschap namelijk niet.
undefined