Hillen tilt besluit JSF over de zomer heen

Minister zal aangenomen motie van SP en PvdA zorgvuldig bestuderen

Minister Hillen van defensie zal de vannacht door een Kamermeerderheid aangenomen motie om uit het JSF-project te stappen zorgvuldig bestuderen. "Ik zal er niet lichtvaardig mee omgaan", zei Hillen over de motie van PvdA en SP.

In gewone mensentaal betekent de uitspraak van Hillen dat hij de tijd zal nemen om te bepalen hoe hij gaat reageren op de Kameruitspraak. Aangezien de Kamer op reces is gegaan, heeft de defensieminister die tijd. Zijn voorganger, Eimert van Middelkoop, zag zich in 2010 geconfronteerd met een vergelijkbare situatie en verklaarde destijds dat een demissionair kabinet geen onomkeerbare besluiten kon nemen, dus voerde hij de motie niet uit.

Toen lag er een motie om te stoppen met de testfase van de F35, de opvolger van de F16. Nu lag er een motie van PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink om uit de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter te stappen, waarin de overheid inmiddels 1,3 miljard heeft geïnvesteerd. Als dit vliegtuig moet worden aangekocht, omdat het nu eenmaal het beste is, dan bij voorkeur 'vanaf de plank', meende de Kamermeerderheid. Participeren in de ontwikkeling kost bergen geld en de opbrengsten in de sfeer van werkgelegenheid en inkomsten voor de overheid zijn zeer ongewis, verklaarde Eijsink bij herhaling.

Zij liet zich niet overtuigen door minister Hillen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de 'opbrengsten' van het JSF-project. Vooral VVD en ChristenUnie vonden dit een interessant voorstel van Hillen en zij vroegen Eijsink vergeefs haar motie voorlopig aan te houden. VVD'er Han ten Broeke meende dat het verrassende voorstel van de PvdA vooral te maken had met de komende verkiezingen. Volgens hem zullen 420 banen verloren gaan bij diverse bedrijven als Nederland uit de JSF stapt. Op de langere termijn kan het om duizenden banen gaan. Wil de PvdA dat op haar geweten hebben, vroeg hij Eijsink, die op haar beurt meende dat Ten Broeke zich baseerde op boterzachte ramingen en niet op harde gegevens.

Als Hillen de motie niet op korte termijn uitvoert dan kan de Kamer terugkomen van reces om hem tot de orde te roepen of desnoods weg te sturen. De verwachting van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die onmiddellijk met de ontwikkeling van de F35 wil stoppen, is echter dat dat voorlopig niet zal gebeuren.

Kortom, minister Hillen kan de discussie over de voortgang van het JSF-project over de verkiezingen heen tillen. Een nieuw kabinet kan vervolgens de knoop doorhakken. De JSF vliegt nog door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden