Hillen: conservatieve strateeg

DEN HAAG - Het Tweede Kamerlid Hans Hillen, voor wie CDA-leider De Hoop Scheffer zwaar politiek geschut gebruikte om hem in de top van de fractie te krijgen, was vorig jaar eigenlijk van plan Den Haag de rug toe te keren.

Nu fungeert Hillen, een typische generalist in de politiek, als politieke strateeg naast de fractieleider en probeert hij de lijnen uit te zetten voor een sociaal-conservatieve koers van het CDA. Hij probeert de partij het moralistische imago te geven waar volgens hem nu eenmaal de meeste toekomstmuziek in zit.

Conservatief is Hillen met open vizier. Hij behoort tot de CDA'ers die een grondige hekel hebben aan doorgeschoten tolerantie en vaag gedoogbeleid. “We zijn in Nederland enorm doorgeschoten in de vrijblijvendheid”, luidt één van zijn lijfspreuken. Hij staat pal voor het gezin, neemt het op voor de 'gewone huisvrouw' en ligt permanent overhoop met de vrouwenbeweging. Hij profileert zichzelf als een 'trouwe man' naast zijn eigen vrouw en haalde zich de woede van een deel van de Binnenhofbevolking op de hals toen hij in een interview sneerde dat er teveel politici rondlopen die vreemdgaan als ze van huis zijn. Hillen is gewoon op allerlei terreinen zeer bedreven in het op stang jagen van de goegemeente.

Zijn carrière leek begin dit jaar ten einde, toen het CDA-partijbestuur hem van de kandidatenlijst wilde halen. Dat maakte zijn vechtlust wakker. Tegen het maandblad Opzij vertelde hij: “Eigenlijk had ik bij de laatste verkiezingen al op willen stappen, maar toen het CDA-bestuur, niet mijn grootste fanclub, mij niet op de lijst wilde zetten, besloot ik toch te blijven. (...) Jaap de Hoop Scheffer zorgde ervoor dat ik toch op de lijst kwam.”

Dat was de eerste keer dat de nieuwe partijleider alles uit de kast haalde om Hillen erbij te houden. Het zware geschut, inclusief 'het machtswoord' van De Hoop Scheffer kwam opnieuw in stelling toen Hillen in de fractie met collega Biesheuvel moest strijden om de invloedrijke positie van secretaris. Hillen moest het worden en niemand anders, vond De Hoop Scheffer.

Hans Hillen kent de politiek zowel uit de binnenkamers als vanaf de zijlijn. Van 1977 tot 1983 was hij parlementair verslaggever bij het Journaal. Als journalist stak hij af en toe de lijn over, door toespraken te schrijven voor zijn vriend premier Van Agt en andere CDA-bewindslieden. De oversteek was definitief toen hij van 1983 tot 1989 voorlichter was van minister van financiën Onno Ruding. Hij deed ook in die functie niet geheimzinnig over zijn CDA-voorkeur. Hillen vond zichzelf zowel voorlichter als politiek-lobbyist. Hij accepteerde de consequentie: een vertrek van Ruding zou ook zijn vertrek betekenen. Vanuit die positie kwam hij in 1989 in de CDA-fractie.

Met Brinkman kon hij het goed vinden, gevoelig als die was voor zijn strategie- en media-adviezen. Onder diens opvolger Heerma kwijnde Hillen echter weg. De stijl van de linksige protestant Heerma was de zijne niet. Hillen over zijn tegenstanders in de partij: “Er is een aantal mensen, vooral afkomstig uit het progressieve deel van de ARP, de VU-vleugel zal ik maar zeggen, dat een geweldige tegenzin tegen mij heeft. Ik heb nooit begrepen waarom. Ik werk als een rode lap op mensen als Bert de Vries, Aantjes en Heerma.”

De Hoop Scheffer hielp hem vervolgens weer omhoog. Dit voorjaar was Hillen diens rechterhand in het campagneteam voor de Kamerverkiezingen. Ook in de fractie gaat hij door met soufleren van CDA-Kamerleden in grote debatten, het bedenken van one-liners en een vechtlustige oppositie-strategie. Daarbij probeert Hillen vriend en vijand in het CDA steeds weer duidelijk te maken dat oppositie voeren ook leuk kan zijn. Maar over een jaar of twee is ook die lol er voor hem af. Dan is hij 53, zit hij tien jaar in de Kamer en vindt hij het mooi geweest, voorspelt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden