Hillary moet zich nu van haar menselijke kant laten zien

Trump zal in het debat vannacht vooral proberen de onthullingen over Clintons periode als minister van buitenlandse zaken te gebruiken. Op haar beurt moet Clinton proberen de kiezers te charmeren en te beroeren.

Nog één keer moet Hillary Clinton vanavond het offensief van Donald Trump ondergaan. Hoe gaat ze zich te weer stellen? Hoe slaat ze terug?

Zal ze hem weer prikken waar het zeer doet, bijvoorbeeld door zijn gedrag jegens vrouwen aan de orde stellen of zijn rijkdom in twijfel trekken? Tijdens het eerste debat lukte dat, en Trumps steeds onsamenhangender optreden leverde haar meteen een voorsprong op in de peilingen. Maar tijdens het tweede debat, vlak na het bekend worden van een opname uit 2005 over zijn omgang met vrouwen ('Ik grijp ze gewoon'), bleef Trump redelijk beheerst en sloeg hij terug met het niet bepaald brandschone verleden van haar man Bill.

En in beide ontmoetingen verzuimde Clinton te doen waar haar politieke adviseurs al tientallen jaren om vragen: een persoonlijke kant laten zien, en het publiek laten voelen wat haar beweegt om al die tijd het presidentschap na te streven. Want volgens de huidige peilingen wordt ze met gemak president. Ze staat gemiddeld 7 procent voor.

Het doel van Trump en zijn medestanders is nu haar negatieve imago te versterken in de hoop dat Democraten de lust vergaat om te gaan stemmen. En ze proberen daarbij maximaal gebruik te maken van de gestage stroom onthullingen over Clintons periode als minister van buitenlandse zaken.

Vorige week werd bijvoorbeeld uit door WikiLeaks onthulde e-mails duidelijk dat Qatar in 2012 een miljoen dollar gaf aan de Clinton Foundation, als verjaarscadeautje voor Bill Clinton. Hillary Clinton was toen nog minister, en de afspraak was dat de stichting in die periode geen giften van andere landen zou aannemen. Dat Qatar onder een uitzonderingsregel viel en mocht blijven geven, was al bekend, maar niet dat het om zoveel geld ging.

Deze week bracht haar eigenwijze besluit van destijds om voor e-mails van het werk een privémailserver te gebruiken, haar weer opnieuw in moeilijkheden, Het probleem met die server was dat die niet bijzonder goed beveiligd was. Als 'geheim' bestempelde mails gingen daarom via een ander, heel goed beveiligd kanaal. Maar zo nu en dan gingen er toch mededelingen via de e-mail waarvan Clinton had moeten weten, aldus de FBI, dat ze geheim waren. Enorm onzorgvuldig, concludeerde de politiedienst, maar net niet strafbaar.

Dat laatste was een opluchting voor Clinton, die anders haar campagne wel had kunnen stoppen. Maandag bleek uit openbaar gemaakte dossiers van de FBI dat het ministerie haar had proberen te helpen bij dat onderzoek. Een onderminister vroeg de FBI om een bepaalde e-mail toch maar niet als geheim te classificeren. In ruil had hij ambtelijke soepelheid in een andere kwestie in de aanbieding.

Clinton wist daar misschien niets van, ze was toen al geen minister meer. Maar de onthulling past wel in het beeld dat ook opstijgt uit de gestaag door WikiLeaks losgelaten e-mails en documenten, gestolen uit e-mailaccounts van de Democraten: dat er door politici als Clinton en haar medewerkers aan de lopende band dingen worden bedacht en gedaan om hen een goed figuur te laten slaan en zaken gedaan te krijgen.

Dat is eigenlijk weinig verrassend, maar levert de Republikeinen natuurlijk veel munitie op. Ze putten de afgelopen dagen bijvoorbeeld gretig uit de teksten van optredens die Clinton voor veel geld deed, zoals voor de bank Goldman Sachs, teksten die ze zelf geweigerd had vrij te geven. Bij één gelegenheid schilderde ze als haar ideaal voor het Amerikaanse halfrond een 'gemeenschappelijke markt, met open grenzen'. Dat was natuurlijk koren op de molen van Trump, die de regering-Obama nu al nadraagt dat de grens een gatenkaas is, waardoor criminelen uit Mexico het land binnen zouden stromen - wat overigens door alle statistieken wordt weerlegd. Clinton als president zou volgens hem zo'n beetje het einde van Amerika inluiden.

Medestanders van Clinton zeggen dat uit de WikiLeaks-onthullingen juist het beeld naar boven komt van een politica die een enorme kennis van zaken heeft en veel ervaring in de soms onsmakelijke koehandel die nu eenmaal nodig is om in Washington dingen voor elkaar te krijgen. En die daar in een besloten bijeenkomst bovendien ontspannen en met humor over kan vertellen. Ze hopen uit alle macht dat die Clinton zich vanavond ook eens laat zien.

Rusland krijgt zijn trekken digitaal thuis

Dat de stroom onthullingen over Hillary Clinton en haar campagne mogelijk is gemaakt door voor Rusland werkende hackers, daaraan twijfelt in de Amerikaanse politiek niemand meer. Op één niet onbelangrijke speler na: Donald Trump. "Ze weet niet of de Russen gehackt hebben", zei hij over Hillary Clinton. "Misschien is er wel helemaal niet gehackt."

Trump liet zich tot voor kort, tot verontwaardiging van zelfs veel Republikeinen, nogal positief uit over de 'sterke leider' Vladimir Poetin. Van Democratische kant is Trump ervan beschuldigd dat hij dat doet omdat hij financiële belangen in Rusland heeft, wat hij ontkent. Maar het lijkt duidelijk dat Poetin liever hem president ziet worden dan Clinton.

Daarentegen heeft Trumps kandidaat-vicepresident Mike Pence zich wel laten overtuigen. "Er moeten ernstige consequenties zijn voor Rusland, of welk ander land dan ook dat de privacy en de veiligheid van de Verenigde Staten aantast", zei hij.

Die komen er ook. In de media doken vorige week berichten op dat de CIA opdracht heeft gekregen, scenario's uit te werken voor een digitale vergeldingsaanval. Vice-president Joe Biden zei zondag in een tv-interview dat zo'n tegenactie 'de grootst mogelijke impact' zal hebben. Een van de opties zou zijn pijnlijke informatie over Poetin openbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden