Hillary heeft nog tijd voor vele praatjes

AMSTERDAM - Het gezelschap hangt aan haar lippen als Hillary Rodham Clinton de leesbril voor haar lenzen schuift en op pagina 513 begint voor te dragen over haar aarzeling om in de politiek te stappen. ,,Durf mee te doen, mevrouw Clinton, zei ze. Durf mee te doen'', klinkt het Chicago-accent. ,,Haar (Sofia Totti's) woorden brachten me van mijn stuk. Hoe kon ik bang zijn voor iets waartoe ik talloze andere vrouwen had gestimuleerd. Moest ik niet gewoon 'durven mee te doen'?''

De vorige first lady van de Verenigde Staten en nu junior senator voor de staat New York is in Amsterdam om voor te lezen uit eigen werk, het net versche nen 'Mijn verhaal'. Inderdaad over haar leven, voor, tijdens en na het Witte Huis. De dikke pil wordt niet opengeslagen bij het hoofdstuk waarin Bill Clinton zijn verhouding van Monica Lewinsky opbiecht. Nee, een paar alinea's over haar eerste ontmoeting met Bill en haar eigen politieke loopbaan passen beter bij zo'n vrolijke lichte lunch -zalm, kip en citrusmousse- met olijke sprekers in een roemrucht hotel.

Voor de eerste stop tijdens de Europese promotietournee is precies drie uur uitgetrokken. Daarna moet de senator met gezwinde spoed richting Parijs. Van die haast is weinig te merken als ze even over halftwaalf de ontvangstruimte binnenkomt. Zoals iedereen haar kent: klein, blond en gekleed in zwart broekpak met lichtblauwe bloes. En natuurlijk op lage schoenen: doktersbevel.

Voor iedereen is er tijd voor een kort gesprekje. Voor mede-senator Heleen Dupuis (VVD) en de voormalige cultuurbewindsman Cees van Leeuwen (LPF), voor ex-kamerlid Rob van Gijzel en de wat gebogen CDA-coryfee Norbert Schmelzer, om een paar opvallende gezichten te noemen. Een van de gasten tovert als presentje iets van Delfs blauw te voorschijn, wat snel door een hulpje wordt afgevoerd. Net als die ingelijste tijdschriftpagina met het hoofd van Bill. Amerika-commentator Willem Post (Tros) laat nog snel even zijn boek signeren.

Aan ex-Amerika-bewoner Roel Pieper is de eer de eregast te mogen introduceren, maar pas nadat hij zijn dankbaarheid heeft geuit dat hij én zijn echtgenote Ricka er überhaupt bij kunnen zijn na de moordaanslag in Aerdenhout. Hij stelt Clintons toewijding, overtuiging en gelijkheidsideaal ten voorbeeld aan Europa's vrouwen.

Het is niet alleen de eerste stop, Nederland is ook de leukste plek die ik aandoe, onthult Hillary terwijl ze een exemplaar van haar autobio aanpakt. Het verbaast niemand, die voorkeur.

Cees Hamelink, communicatiedeskundige in Amsterdam, mag Clinton verleiden tot het lezen van enkele passages en prent meteen in haar geheugen dat Nederlanders gewoonlijk slechts broodjes kaas en melk als lunch nuttigen. Na afloop van haar korte voordracht noemt hij haar een tough cookie, net als haar grote voorbeeld

E-lie-aa-nor. Na een herhaling of vijf, zes van die naam wordt duidelijk dat de hooggeleerde Hamelink doelt op Eleanor Roosevelt.

Terwijl iedereen zich op het toetje stort, schuift Hillary aan bij het journaille. Nee, ze wil George Bush er niet van beschuldigen dat hij het Congres heeft misleid met zijn bewering dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens wilde gebruiken. De VS spelen de strafhofkwestie veel te hard, al wil ook de senator niet dat Amerikaanse militairen zomaar in de beklaagdenbank kunnen komen.

Bush is volgend jaar bij de presidentsverkiezingen zeker niet onverslaanbaar. En, met groot opgezette ogen, nee, ze heeft geen plannen om in 2008, laat staan in 2004, aan de strijd om het Witte Huis mee te doen.

Tijd om op te breken. Terwijl Hillary haar spulletjes van de kamer haalt, maken de gasten zich op voor, jawel, de groepsfoto. Gezellig schurkt iedereen tegen elkaar op de trap in het Amstelhotel. En als Clinton er bij komt staan en haar boek omhoog houdt, kan er worden geflitst voor de fotolijstjes van 'Ik met...'.

Omgeven door de bekende veiligheidsagenten met de 'oortjes' duikt de senator in een witte limousine. Nog een glimlach en wat zwaaien naar de fotografen en weg is ze, richting Schiphol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden